Πολιτική

Ευρωπαϊκός Νότος: Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συνάντηση για φυσικό αέριο και ενεργειακή κρίση

«Η συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για τη τετραμερή συνάντηση πρωθυπουργών του Ευρωπαϊκου΄Νότου

Τετραμερής συνάντηση πρωθυπουργών του ευρωπαϊκού Νότου, στην οποία θα συμμετάσχειο Κυριάκος Μητσπτάκης, μέσω τηλεδιάσκεψης,  θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 12 το μεσημέρι.

Το παρόν θα δώσει ο Μάριο Ντράγκι που μίλησε χθες για “κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου”, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

«Η συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους”, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και εξήγησε:

“Ο ένας είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει παρέμβαση μέσω του σχεδίου «έξι σημείων» και της σχετικής επιστολής του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να μπει «φρένο» στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση.