Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη η συνεδρίαση της G7

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Γερμανία η συνάντηση θα εστιάσει «κυρίως στην κατάσταση στην Ουκρανία» και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγονται επίσης στις Βρυξέλλες εκείνη την ημέρα

Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη θα συνεδριάσει η ομάδα G7 για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ίδια ημέρα με τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανακοίνωσε  η γερμανική κυβέρνηση την Παρασκευή.

Η συνάντηση θα εστιάσει «κυρίως στην κατάσταση στην Ουκρανία» και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγονται επίσης στις Βρυξέλλες εκείνη την ημέρα, ανακοίνωσε η Κριστιάν Χόφμαν, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Η Γερμανία προεδρεύει φέτος της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομικών παγκοσμίως, μέλη της οποίας είναι επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Το ΝΑΤΟ οργανώνει την ίδια μέρα έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό στις Βρυξέλλες.

Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα διεξαχθεί επίσης την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, πιθανότατα παρουσία του Αμερικανού προέδρου, καθώς δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Ποιοι είναι η G7

Ιδρύθηκε το 1975Είναι μια άτυπη ομάδα, ένα φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου. (Καναδάς, ο οποίος δεν ήταν από την αρχή, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ).

Στους G7 συμμετέχει, αλλά δεν προσμετράται ως μέλος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν αποτελεί κυρίαρχο κράτος. Γι’ αυτό και δεν αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία η οποία κάθε χρόνο ανατίθεται σε ένα διαφορετικό κράτος. Φέτος την προεδρία η Γερμανία, το 2023 η Ιαπωνία, κοκ.

Το διάστημα 1998 – 2014 συμμετείχε και η Ρωσία. Tότε δημιουργήθηκε η G8 αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, η Μόσχα αποκλείστηκε από τη σύνοδο και επανήλθε στο παγκόσμιο προσκήνιο ως ομάδα των G7.

H G7 αντιπροσωπεύει μόλις το 14% του πληθυσμού της γης, όμως το ακαθάριστο προϊόν των κρατών-μελών της παγκοσμίως ξεπερνάει το 60%. Γι αυτό και συχνά επικρίνεται ως λέσχη των πλούσιων χωρών που κυριαρχούν στη Δύση.

Τα θέματα που συζητούν μεταξύ άλλων αφορούν τη διεθνή οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση κτλ. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνόδους κορυφής των G7 δεν είναι δεσμευτικές παρ΄ όλα αυτά διατηρούν μεγάλη πολιτική βαρύτητα καθώς καθορίζουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις ενώ συχνά αποτελούν προπομπό των θεμάτων που απασχολούν άλλα διεθνή φόρα όπως οι G20.