Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Ρώμης, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε το δικό του μήνυμα συμπαράστασης: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που διαμορφώνονται οι τιμές πανευρωπαϊκά» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, παρουσιάζοντας το πολιτικό του μανιφέστο εν όψει των προεδρικών εκλογών της 10ης Απριλίου στη Γαλλία.
Ηταν μια θέση του Μακρόν που, όπως επεσήμαναν οι Financial Times, ουσιαστικά απηχεί τις ανησυχίες και τις απόψεις των άλλων χωρών του Νότου που (με τον κ. Μητσοτάκη να συμμετέχει διαδικτυακά) συναντώνται την Παρασκευή στην ιταλική πρωτεύουσα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας και φαβορί για μια νέα πενταετή θητεία στο Ελιζέ –οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ένα ποσοστό περί τα 60% στον β’ γύρο έναντι της Μαρίν Λεπέν– κατέδειξε την ανάγκη να περάσουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο κάποιες ενεργειακές εταιρείες , στο πλαίσιο σχεδίου για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της χώρας.
Μετά τις δηλώσεις Μακρόν για κρατικοποίηση, η μετοχή της Electricité de France, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, ανέβηκε κατά 5,12% . Ο Μακρόν δεν κατονόμασε σε ποιες εταιρείες αναφερόταν αλλά επισήμανε ότι οι κινήσεις αυτές θα αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο.
«Το κράτος θα χρειαστεί να αναλάβει αρκετές πτυχές του ενεργειακού τομέα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Θα πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο αρκετών παικτών της βιομηχανίας». Οπως σημείωσε το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 84% της Electricité de France (EDF), σκέφτεται να επαναφέρει το σχέδιο για την κρατικοποίησή της και να αναδιοργανώσει την επιχείρηση εστιάζοντας στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να διαθέσει δεκάδες δισ. ευρώ για τη στήριξη της EDF στην κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2050, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιους από τους γερασμένους σταθμούς ατομικής ενέργειας.