Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην τετραμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.
Μια συνάντηση που στη συγκεκριμένη συγκυρία, αποτελεί ένα κρίσιμο κρίκο στην μεγάλη ευρωπαϊκή αλυσίδα. Ελλάδα και Ισπανία αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο που μαζί με την Ιταλία και τη Πορτογαλία ευελπιστούν να δημιουργήσουν μια κοινή πολιτική ομάδα εντός και εκτός ευρωπαϊκών γραφειοκρατικών πλαισίων.
Η σύγκρουση μεταξύ χωρών, Βορά και Νότου, στις Βρυξέλλες είναι πια φανερή.
Η Σύνοδος των Βερσαλλιών φωτογράφισε με ακρίβεια αυτές τις αντιθέσεις. Από τη μια πλευρά υπήρχε έντονη κινητικότητα για τη λήψη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και του Πούτιν και από την άλλη, ήταν φανερή μια αμφιθυμία αναφορικά με τη λήψη γενναίων ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ενέργεια και τις εκρηκτικές αυξήσεις στα αγαθά. Η Ευρώπη επί του παρόντος είναι χωρισμένη σε πολλά και διαφορετικά στρατόπεδα-συμφέροντα, που δημιουργούν τροχοπέδη στον ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Η Σύνοδος Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου, ενέχει τα στοιχεία της δυναμικής. Οι παροικούντες, όμως, στην Ιερουσαλήμ των ευρωπαϊκών γραφείων, δεν έχουν και τη πιο αισιόδοξη ματιά. Το παρελθόν με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, τις ατέλειωτες νύχτες συνεδριάσεων, με αδιάφορα αποτελέσματα, έχουν δημιουργήσει κλίμα απογοήτευσης. Κυρίως στον Ευρωπαϊκό Νότο που για μια ακόμη φορά καλείται να σηκώσει το βάρος της ενωμένης Ευρώπης και στο οικονομικό πλαίσιο αλλά και στο μεταναστευτικό.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία που η εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικο αέριο ξεπερνάει το 80%! Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται ήδη στο κόκκινο.
Μια μεγάλη παράταση επί του πολεμικού πεδίου αλλά και μια επιθετική οικονομική πολιτική της Μόσχας έναντι της Ευρώπης, σε επίπεδο ενέργειας, κινδυνεύει να τινάξει κυριολεκτικά τις οικονομίες στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Γερμανία που η εξάρτηση της από τη Gazprom, αγγίζει το σύνολο των αναγκών της χώρας, παρά του ηγετικού της ρόλου, στις κυρώσεις, ανακοίνωσε επισήμως, όχι μόνον τη συνέχιση της συνεργασίας αλλά και της μελλοντικής επέκτασης…
Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, θεωρείται και είναι από τις κρισιμότερες. Η ανάγκη κοινής πλεύσης και στάσης απέναντι στον συντηρητισμό του Βορά είναι βαρόμετρο για μελλοντικές πολιτικές. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αυξήσεις του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ο στόχος είναι να περιοριστούν οι τιμές, χάρη σε αποφασιστική κίνηση των αγοραστών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει ήδη σειρά προτάσεων έξι σημείων με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, μια πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής.