Τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η χώρα μας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης κατά των γυναικών παρουσίασε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε συνεδρίαση του UN Women για το θέμα της βίας, στο πλαίσιο της 66ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Η κα. Συρεγγέλα τόνισε ότι «η Ελλάδα δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας και διαμορφώνει ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας των θυμάτων».
Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο Δίκτυο Δομών που διαθέτει η χώρα και παρέχει στις γυναίκες θύματα βίας δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, καθώς και δωρεάν φιλοξενία και υπογράμμισε ότι «βοηθάμε τα θύματα βίας με συνέπεια και πράξεις». Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, η υφυπουργός συναντήθηκε με την Åsa Regnér, αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Women και την Καλλιόπη Μιγγείρου, Επικεφαλής του Τμήματος για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών του UN Women. Κατά τη συνάντηση η κα Συρεγγέλα στάθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κοινωνία, λέγοντας πως «τόσο η κοινωνία όσο και η πολιτεία, είναι ξεκάθαρο πλέον πως, έχουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας». Στη συνέχεια η κα Συρεγγέλα συμμετείχε σε εκδήλωση του «Global Alliance for Care» που διοργάνωσε το Μεξικό.
Η υφυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό έργο για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. «Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της προόδου στον τομέα της ισότητας των φύλων και υιοθετεί μία αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των γυναικών και των ανδρών» υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις άδειες που θεσπίστηκαν με τον νέο εργασιακό νόμο, όπως η άδεια πατρότητας, η γονική άδεια, η άδεια φροντιστή και η προστασία του πατέρα από απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.
Επίσης, μίλησε για τις «Νταντάδες της γειτονιάς» και τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, δράσεις που στηρίζουν τις οικογένειες, ενισχύσουν τη γυναικεία εργασία και ευνοούν την ίση προώθηση γυναικών και ανδρών στην εργασία. Μάλιστα τα μέτρα της Ελλάδας για την ισότητα των φύλων απέσπασαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Η υφυπουργός δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και ομόλογοί της εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις της χώρας μας που δεν κάνουν απλώς τη ζωή των γυναικών ευκολότερη, αλλά συμβάλλουν στην ανόρθωση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.