«Ο Πούτιν κατάφερε μέσα σε μερικές εβδομάδες να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία, να τη γυρίσει πίσω 20 και 30 χρόνια”.
Ο Σεργκέι Γκουρίεφ , πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης και εξόριστος στο Παρίσι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για την κατάσταση της οικονομίας στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου και τις κυρώσεις της Δύσης, έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων:
“Προβλέπω μια επερχόμενη τεράστια ύφεση και πιθανή χρεοκοπία της Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας”, υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (BERD) και σήμερα καθηγητής στο Science Po Paris, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκουρίεφ, «τα οκτώ τελευταία χρόνια υπήρξε στασιμότητα της ρωσικής οικονομίας. Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η ρωσική οικονομία θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια ως προς το εισόδημα των νοικοκυριών και ως προς τη δομή της οικονομίας».
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2021», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «μια τραγωδία, που δεν συγκρίνεται με το δράμα της Ουκρανίας, αλλά παρόλα αυτά είναι μια τραγωδία».
«Λάθος η επίθεση κατά της Ουκρανίας»
Από πολιτική άποψη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μείωσε το προσδόκιμο ζωής του καθεστώτος του» λόγω αυτής της «λάθος υπολογισμένης» επίθεσης κατά της Ουκρανίας”, εκτιμά ο Γκουρίεφ.
“Είναι ένας παραπληροφορημένος πρόεδρος, που υπερεκτίμησε την ισχύ του ρωσικού στρατού, υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να αγωνιστούν και υποτίμησε την ενότητα της Δύσης».
«Σε αχαρτογράφητα νερά»
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Δύση απάντησε με οικονομικές κυρώσεις στοχεύοντας τόσο την Κεντρική Τράπεζα, τις ρωσικές εισαγωγές, την περιουσία των ολιγαρχών όσο και την ικανότητα των εμπορικών τραπεζών να πραγματοποιούν συναλλαγές.
“Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών, προστιθέμενος σε αυτόν της αποχώρησης πολλών ιδιωτικών εταιριών, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί σήμερα. Η εταιρία S&P Global προέβλεψε τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωση 6,2% του ΑΕΠ για το 2022, αλλά το εύρος του σοκ μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο”, προειδοποιεί ο Γκουρίεφ.
«Μπαίνουμε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε. «Η Ρωσία εντάχθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν κάνετε αποσύνδεση, σπάτε πολλά πράγματα. Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει. Για πολλούς επιχειρηματίες, αυτό είναι το τέλος του σχεδίου μιας ζωής», παρατηρεί ο οικονομολόγος απέναντι στην κατάρρευση του ρουβλιού και στην αποχώρηση πολλών ταλέντων από τη χώρα.