Ο Ματέους Μοραβιέτσκι μίλησε σχετικά με τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη σε περίπτωση ήττας. «Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι αν χάσει την Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Δεν θα είναι πλέον η Ευρώπη. Μάλλον θα είναι μια ηττημένη, ταπεινωμένη και αξιολύπητη εκδοχή του προηγούμενου εαυτού της. Θέλω μια ισχυρή και αποφασιστική Ευρώπη», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, η χώρα που υπερασπίζεται περισσότερο τις πραγματικές ευρωπαϊκές αξίες είναι η Ουκρανία. Έτσι, η ΕΕ θα πρέπει να χορηγήσει το συντομότερο δυνατό καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, μια κίνηση που συζητήθηκε στις προηγούμενες συνόδους κορυφής, αλλά δεν υποστηρίχθηκε από όλους τους ηγέτες της ΕΕ.
«Το κύριο μήνυμα αυτής της επίσκεψης είναι ότι δεν είστε μόνοι», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, μιλώντας στους Ουκρανούς ηγέτες.
Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ηγέτες
Η επίσκεψη εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ηγέτες και γι’ αυτό μιλήσαμε για τις εγγυήσεις ασφαλείας και για το μέλλον μας στην ΕΕ», δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση.
Το ταξίδι των τριών ηγετών της ΕΕ στο Κίεβο συντονίστηκε με τη βοήθεια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά δεν έλαβαν καμία επίσημη εντολή από την ΕΕ.
Παρόλα αυτά, η ουκρανική κυβέρνηση θεωρεί την επίσκεψη ως ευρωπαϊκή αποστολή. «Η επίσκεψη τριών πρωθυπουργών εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ.
«Εμπιστευόμαστε απόλυτα αυτές τις χώρες και τους ηγέτες αυτών των χωρών… είμαστε 100% σίγουροι ότι όλα όσα συζητάμε θα επιτύχουν τους στόχους τους για τη χώρα μας, την ασφάλειά μας και το μέλλον μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου.
Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για την επίσκεψη
Όπως ανέφερε η Dennik N, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ προσκλήθηκε επίσης να συμμετάσχει στο ταξίδι. Ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο Κίεβο για «λόγους ασφαλείας» όπως του συνέστησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Σλοβακίας.
Το Telex, επίσης, επικοινώνησε με το γραφείο του Ούγγρου πρωθυπουργού για να μάθει γιατί ο Βίκτορ Όρμπαν δεν ταξίδεψε στο Κίεβο μαζί με τον Πολωνό, τον Τσέχο και τον Σλοβένο ομόλογό του. Ρώτησε επίσης αν ο Όρμπαν ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της ουγγρικής κυβέρνησης είχε προσκληθεί σε αυτό το ταξίδι και αν θα ήταν διπλωματικά σημαντικό για τον Ούγγρο πρωθυπουργό να εκπροσωπήσει την περιοχή σε αυτή τη συνάντηση, ενόψει της προεδρίας της Ουγγαρίας στην ομάδα «Visegrad 4» μέχρι το τέλος του 2022.
«Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για την επίσκεψη, αλλά δεν πρόκειται να μεταβεί στο Κίεβο αυτή τη στιγμή», απάντησε ο Μπερταλάν Χάβασι, εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού.
Ο συνδεδεμένος με την αντιπολίτευση πρώην πρόεδρος Μπρονίσλαφ Κομορόφσκι επεσήμανε το γεγονός ότι αν και η κυβέρνηση έχει κακές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ο Μοραβιέτσκι και ο Κατσίνσκι πήγαν στο Κίεβο ως εκπρόσωποι της ΕΕ. «Ελπίζω ότι αυτή είναι μια τελική αλλαγή προσέγγισης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του PiS προς την Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος, όπως αναφέρει το Interia.
Η πρόταση για ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία
«Μια διεθνής ειρηνευτική αποστολή θα πρέπει να σταλεί στην Ουκρανία και να της δοθούν τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε την Τρίτη ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.
«Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια ειρηνευτική αποστολή – το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως κάποια ευρύτερη διεθνής δομή – αλλά μια αποστολή που θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η οποία θα λειτουργεί στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Κατσίνσκι στους δημοσιογράφους.
«Θα είναι μια αποστολή που θα προσπαθεί για την ειρήνη, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύεται και από κατάλληλες ένοπλες δυνάμεις», είπε.
Ωστόσο, μια τέτοια αποστολή θα απαιτούσε πιθανότατα μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία έχει επανειλημμένα αποκλειστεί από τους δυτικούς εταίρους, καθώς θα μπορούσε να ενέχει τον κίνδυνο στρατιωτικής εμπλοκής με τις ρωσικές δυνάμεις.