Οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα ανανεώνονται, καθώς μετά τα Mirage βρίσκεται στα σκαριά η παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών έκανε πρόσφατα μία ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος του ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος “Αρχύτας”.
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει σε δήλωσή του: «Συμπληρώθηκε το 2ο τρίμηνο των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Συνεπής η εξέλιξη των εργασιών
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό. Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες από τις εργασίες κατά το 2ο τρίμηνο, αναμένεται να καλυφθούν κατά το 3ο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου.
Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα. Η δέσμευσή μας ότι οι Έλληνες πολίτες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα “Αρχύτας” δια του Υπουργείου Οικονομικών, θα ενημερώνονται για την εξέλιξη των εργασιών, με πραγματικά στοιχεία, ανά τρίμηνο αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία της εξέλιξης του έργου, ισχύει απολύτως. Η Ελλάδα κάνει τα βήματα που πρέπει».
Το πρόγραμμα Άρχυτας
Ένα ελληνικής σχεδίασης Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (drone) σταθερής πτέρυγας θα είναι έτοιμο στα τέλη Απριλίου για να δώσει απάντηση σε κάθε πρόκληση. Το drone θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτήν που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης Γενιάς, που μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Κύριος στόχος είναι, όταν ίπταται «να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται» είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα. «Όπως ανακοινώθηκε και από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον CEO της ΕΑΒ Δημήτριο Παπακώστα, το συγκεκριμένο drone θα είναι πολλαπλών ρόλων. Θα το σχεδιάσουμε έτσι για επιτήρηση, φύλαξη αλλά και πιο εξειδικευμένες αποστολές. Θα είναι ένα “Μάτι στον Ουρανό”, το οποίο θα έχει πολύ υψηλή τεχνολογία ώστε να παίρνει την πληροφορία που χρειάζεται πάνω από κρίσιμες υποδομές όπως και σε κρίσιμες καταστάσεις. Στη συνέχεια, η πληροφορία θα φτάνει στο κέντρο ελέγχου και από εκεί και πέρα θα δρουν στελέχη για οτιδήποτε είναι αυτό που έχει γίνει αντιληπτό στο έδαφος», εξηγεί ο κ. Υάκινθος.
Το drone θα μπορεί στη συνέχεια «…να συντονίζει ό,τι συμβαίνει στο έδαφος», προσθέτει ο καθηγητής του ΑΠΘ που εξηγεί πως το σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ΕΔ της χώρας όπως και την Πολιτική Προστασία. «Ένα Αερόχημα όπως αυτό άλλωστε το σχεδιάζουμε να είναι modular (σ.σ σπονδυλωτό) ώστε να μπορούμε να «αλλάζουμε» π.χ κάμερες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ή τους αισθητήρες που θα μπορεί να μεταφέρει. Θα παρέχει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς χρήστες», εξηγεί ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Τα άλλα προγράμματα εκτός του Αρχύτας
Η ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που θα έχει κομβικό ρόλο στην δημιουργία του ελληνικού drone που θα προκύψει από το πρόγραμμα «Αρχύτας» έχει σε διαφορετικά στάδια εξέλιξης όμως και πολλά άλλα προγράμματα που σχετίζονται με την τεχνολογία των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs/drones).
«Δεν είναι μόνο το “Αρχύτας”. Υπάρχει σε εξέλιξη σήμερα το “Project LOTUS”, πέρα απ’ αυτό όμως η ομάδα έχει να “τρέξει” το μεγάλο Αεροσκάφος RX-1 των 200 κιλών το 2016, ενώ υπάρχει και το Τακτικό Αεροσκάφος DELAER RX-3 (tactical unmanned aerial vehicle (UAV)) των 250 κιλών, το οποίο βρίσκεται σε φάση δοκιμών στο έδαφος στη Θεσσαλία. Το RX-3 μάλιστα αυτό το διάστημα δοκιμάζεται και σε ταχύτητες απογείωσης ώστε να προχωρήσει, όταν αυτό είναι εφικτό και σε πτήσεις», εξήγησε ο κ. Υάκινθος.
Ο Έλληνας καθηγητής τόνισε πως προχωρά και η εξέλιξη ενός ακόμη drone, του RX-4, που είχε κάνει αίσθηση όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην 84η ΔΕΘ του 2019. «Συνεχίζεται και η εξέλιξη αυτού του “φορητού” drone μας, του σταθερής πτέρυγας RX-4, του… μικρού μας διαμαντιού! Ενός Αεροσκάφους που είναι μικρό και θα μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Όλα τα συγκεκριμένα drones βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης που προχωρούμε σε συνεργασία με εταιρίες απ’ όλη την Ελλάδα. Είναι άνθρωποι που πίστεψαν στις δυνατότητες των επιστημόνων μας πριν από 20 χρόνια», σημείωσε με έμφαση ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών του ΑΠΘ.