Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου υφυπουργός Εργασίας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για την έκτακτη ενίσχυση στους ευάλωτους, για την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έλαβε η χώρα μας ώστε να δημιουργηθεί Σχέδιο Δράσης για τα παιδιά της Ουκρανίας, για την υιοθεσία και αναδοχή αλλά και το πρόγραμμα “Κυψέλη”.
Δόμνα Μιχαηλίδου στο pagenews.gr: Για την έκτακτη ενίσχυση και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ευάλωτους
“Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή κάνει στοχευμένες δράσεις και κοιτά στον καιρό της πανδημίας και τώρα δυστυχώς στον καιρό της ακρίβειας, αυτού του διεθνούς κύματος ακρίβειας που πλήττει και όλον τον Δυτικό κόσμο και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία βέβαια και δυστυχώς. Αυτό που κάνουμε είναι ότι ενισχύουμε οριζόντια αλλά ακόμη πιο στοχευμένα στους πιο ευάλωτους. Οπότε στις επόμενες μέρες θα περιμένετε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού τις εξαγγελίες για την έκτακτη ενίσχυση, την επιταγή ακρίβειας η οποία έχει μετά από πολύ μελέτη και πάρα πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες και ασκήσεις θα δοθεί στους πιο ευάλωτους. Σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες είτε λόγω αναπηρίας είτε λόγω εισοδήματος, είτε λόγω ευαλωτότητας βάσει του αριθμού της οικογένειάς τους. Οπότε ο πρωθυπουργός ειδικά για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα εξειδικεύσει τα μέτρα τα οποία έχουν γίνει μετά από έξυπνο σχεδιασμό, στοχευμένα όχι οριζόντια, ώστε να δοθεί ακόμη περισσότερη βοήθεια εκεί που υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.” δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.
Δόμνα Μιχαηλίδου στο pagenews.gr: Για την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έλαβε η χώρα μας ώστε να δημιουργηθεί Σχέδιο Δράσης για τα παιδιά της Ουκρανίας
“Έχουμε δει αρκετά έντονα τα τελευταία χρόνια ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και μπορεί όχι μόνο να λάβει τις Ευρωπαϊκές αυτές πρωτοβουλίες αλλά να τις φέρει κιόλας εις πέρας. Όπως υπενθυμίζω το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός με δική του πρωτοβουλία το πήγε σε όλη την Ευρώπη και το έκανε πράξη. Σε επίπεδο υπουργείου την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παρίσι, η ελληνική πρωτοβουλία ήταν η εξής: να υπάρξει οργανωμένη ενέργεια από δική μας πλευρά έτσι ώστε κάθε κράτος μέλος να καταθέσει κεντρικά στην Ευρώπη, να καταθέσει κεντρικά στις Βρυξέλλες ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στα παιδιά, στα ασυνόδευτα παιδιά αλλά και στις μητέρες με παιδιά που έρχονται από την Ουκρανία σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να γίνει και πάλι αυτό το πράγμα οργανωμένα…” σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.
Δόμνα Μιχαηλίδου στο pagenews.gr: Για την υιοθεσία και την αναδοχή
“Στόχος και δικός μου και της ομάδας μου εδώ στο υπουργείο Εργασίας είναι να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Τα παιδιά θέλουμε να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια, σε μια κατάλληλη για αυτά οικογένεια και όχι στα ιδρύματα. Για αυτό απλοποιώντας τις διαδικασίες μέσα σε 1.5 χρόνο έχουμε βγάλει 800 παιδιά από τα ιδρύματα και έχουν πάει πια σε μια οικογένεια. Ξεκινήσαμε μετρώντας τα παιδιά, βρεθήκαμε στο παράδοξο να μην ξέρουμε πόσα παιδιά υπάρχουν στα ιδρύματα στη χώρα μας. Μετρήσαμε 2.200 παιδιά, σήμερα στα ιδρύματα της χώρας είναι γύρω στα 1.400 παιδιά. 800 παιδιά δηλαδή σε 1.5 χρόνο βρήκαν οικογένεια. Αυτό το κάναμε απλοποιώντας τις διαδικασίες σας λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι οι αιτήσεις στην Ελλάδα ήταν στα συρτάρια από το 2016, συμπολίτες μας που ήθελαν να ανοίξουν την καρδιά τους και την οικογένειά τους σε ένα παιδί είχαν την αίτησή τους στα συρτάρια και το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο ότι οι ίδιοι δεν μεγάλωναν την οικογένειά τους το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι για όλα αυτά τα χρόνια τα παιδιά έμεναν στα ιδρύματα…” τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.
Δόμνα Μιχαηλίδου στο pagenews.gr: Για το πρόγραμμα “Κυψέλη”
“Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να αναβαθμίσουμε το πλαίσιο της προσχολικής αγωγής. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας έχουμε το μικρότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στέλνουμε τα παιδιά μας σε βρεφικούς σταθμούς και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στην Ελλάδα είμαστε στο 16% όταν όλη η υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 27% κατά μέσο όρο. Για να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να στείλουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κάνουμε δύο πράγματα το ένα είναι ότι δίνουμε παραπάνω κουπόνια, παραπάνω χρηματοδότηση και σε υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στη δουλειά του…” ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.