Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιθανή απευθείας συνομιλία Πούτιν – Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες

Πάγιο αίτημα του Ουκρανού προέδρου η τετ α τετ συνάντησή του με τον Ρώσο ομολογό του, κα΄τι που δεν αποκλείεται να συμβεί τις προσεχείς ημέρες όπως υποστήριξε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ
Το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών μεταξύ των προέδρων Ουκρανίας – Ρωσίας ακόμα με τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δεν απέκλεισε ο σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, όπως μεταδίδει το  ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει κατ΄επανάληψη απευθύνει κάλεσμα στον Πούτιν για απευθείας συνομιλίες.

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

πηγή φώτο: ukrinform

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, αυτό θα συμβεί σύντομα «επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

«Έχουμε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση, ότι τις προσεχείς μέρες θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν αναλώσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους, που υπολόγιζαν να  χρησιμοποιήσουν στον πόλεμο.

Από την έναρξη της ρωσική εισβολής μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία των Ουκρανών, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν 430 τανκς, 1.375 θωρακισμένα άρματα μάχης, 190 συστήματα πυροβολικού, 70 συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, 43 συστήματα αεράμυνας, 84 αεροσκάφη, 108 ελικόπτερα, 819 οχήματα, τρία πλοία, 60 τάνκερ καυσίμων, 11 UAVs και 10 ειδικά οχήματα.

Ειρηνευτικό προσχέδιο 15 σημείων

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα την Τετάρτη, η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε προσωρινό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων και 50 σελίδων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες των δύο πλευρών, η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα και την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.