Μετά το παράθυρο διαπραγμάτευσης που άφησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει προτείνει σχετικά με την ουδετερότητα ένα μοντέλο κράτους τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, αν η Ουκρανία γίνει ένα αποστρατιωτικοποιημένο κράτος, όπως η Αυστρία, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως συμβιβασμός.
Τι ανέφερε ο Πεσκόφ
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι: «Αυτή είναι μια παραλλαγή που συζητείται επί του παρόντος και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός».
Οι όροι της αποστρατικοποίησης από τη μεριά της Ρωσίας δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά φαίνεται να επισημαίνεται ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς. Η χώρα θα εξακολουθούσε να έχει τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις.
Τι καθεστώς έχει η Αυστρία
Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το Σύνταγμά της, το οποίο απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες και τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.
Αν υπάρξει μια παρόμοια ρύθμιση, είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από αυτή την προοπτική με βάση τις τελευταίες δηλώσεις του.
Η Ουκρανία είχε πάρει την υπόσχεση του ΝΑΤΟ ήδη από το 2008 ότι μια μέρα θα γινόταν μέλος της συμμαχίας. Η Ρωσία είπε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο και το ανέφερε ως μέρος του λόγου της εισβολής της.
Η δήλωση του Κρεμλίνου έρχεται αφότου ένας ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky είπε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία ήταν «πολύ δύσκολες», αλλά «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό».