“Θολό” τοπίο παραμένουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των συνομιλιών από τον τελευταίο 4ο γύρο, μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων, καθώς προκύπτουν αντιφατικές δηλώσεις. Οι μεν Ουκρανοί εκφράζουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρότητας από πλευράς Κιέβου.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στους πρώτους γύρους συνομιλιών η Ρωσία δεν άκουγε καν τις θέσεις της Ουκρανίας. Αντί αυτού, έθετε μόνιμα τελεσίγραφα για παράδοση της χώρας και του στρατού, σήμερα η Ρωσία έχει αλλάξει αυτούς τους τόνους. Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια μελλοντική συμφωνία» αναφέρεται, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει σε αυτό που αποτελεί και αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι:
«Ένα καλό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες μπορεί να επέλθει μόνο όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν». Ουκρανός διαπραγματευτής: Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού
Την επίσημη λήξη των διαπραγματεύσεων για σήμερα σηματοδότησε η ανάρτηση ενός μέλους της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter πως η σημερινή διαδικασία διαπραγματεύσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη, παρ’ όλα αυτά θα συνεχιστεί και αύριο.«Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες», έγραψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.
Πούτιν: «Το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα»
Νωρίτερα, πάντως, σε επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την εκτίμησή του πως το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο σχετικά με τη συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες, διατυπώθηκαν αρκετοί ισχυρισμοί και από τις δύο πλευρές, όμως οι πιο σημαντικοί μάλλον ήταν γύρω από τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, όπου φάνηκε να κάμπτεται τουλάχιστον ένα μέρος της αισιοδοξίας γύρω από τις προοπτικές επιτυχίας τους.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε τις εκτιμήσεις του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων για μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες απαιτήσεις της Ρωσίας. Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τι ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Δύση
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης, καλώντας τους να αποστείλουν περισσότερα όπλα. “Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη δική της ασφάλεια με το να βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία” σημείωσε. Παράλληλα, μιλώντας στην καναδική βουλή έκανε γνωστό ότι σχεδόν εκατό παιδιά έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής, ζητώντας στήριξη, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για να κλείσει ο εναέριος χώρος.
Στο Κίεβο έφτασε ο Πολωνός πρωθυπουγός μαζί με τους ομολόγους του της Τσεχίας και της Σλοβενίας, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, με ανάρτησή του στο Facebook.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία που συμβαίνει στα ανατολικά το ταχύτερο δυνατόν» σημείωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό μαζί με τον (Πολωνό) αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιαροσλάβ Καζίνσκι και τους πρωθυπουργούς (της Τσεχίας) Πετρ Φιάλα και (της Σλοβενίας) Γιάνεζ Γιάνσα, είμαστε στο Κίεβο».
Ο πόλεμος είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία, εκτιμά σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
Την ίδια ώρα, πάντως, η Ρωσία απάντησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβάλλοντας κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης.