Πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την ολέθρια πλημμύρα στην Μάνδρα, η Δικαιοσύνη μετρά αντίστροφα τον χρόνο για να εκδώσει την απόφασή της για τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή που έπληξε την πόλη το Νοέμβριο του 2017.
Την ενοχή της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει πρότεινε με την αγόρευση της η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 25 νεκρούς.
Η πρόταση του εισαγγελέα
Συγκεκριμένα η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η Ρένα Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.
Αντίθετα ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Η εισαγγελέας συνεχιζει την αγόρευση της για τους υπόλοιπους είκοσι κατηγορουμένους.
Οι μάρτυρες
Στην δίκη για την φονική πλημμύρα της Μάνδρας , πρώτος μάρτυρας είχε καταθέσει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος είχε αναφερθεί εκτενώς σε δύο άξονες που καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα των 25 νεκρών και των τεράστιων υλικών καταστροφών: στο πρωτόγνωρο , όπως είχε πει, ύψος βροχής και στην “άναρχη δόμηση” και την πλήρη απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ο καθηγητής μάλιστα είχε καταθέσει πως “η Μάνδρα δεν είναι η εξαίρεση” καθώς , όπως είχε τονίσει, η χώρα δεν έχει καταφέρει να έχει θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει για την αντισεισμική προστασία.
Σύμφωνα με την δικογραφία σωρεία παραγόντων που σχετίζονται με ανθρώπινες παρεμβάσεις επέδρασαν έτσι ώστε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών να κατακλύσουν την πόλη κατεβαίνοντας ορμητικά από το όρος Πατέρα
Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ανέδειξε βασικούς παράγοντες παραλείψεων και αμέλειας που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα καθώς διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή ήταν ανύπαρκτα καίριας σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπήρχε χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων ενώ επεδείχθη επί σειρά ετών ανοχή σε σειρά σοβαρών αυθαιρεσιών.
Συνολικά στην δικογραφία καταγράφονται 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.