Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι σαφές πως αποτελούν βαρόμετρο για την Ευρώπη. Κυρίως στο οικονομικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικό του κλίματος της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός πως οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ενέργεια, καύσιμα, προϊόντα, αλλά και σιτηρά προκαλούν σοκ στα νοικοκυριά ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα.
Η χθεσινή απόφαση, όπως ερμηνεύεται από οικονομικούς κύκλους, αφήνει παράθυρο ανοιχτό για γενναίες επιδοτήσεις ή μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση εν συνόλω. Όπως επισημαίνουν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αυτό θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη μιας ισορροπημένης συνολικά δημοσιονομική στάση στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, με στόχο να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους στα κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, «συμφωνούμε ότι η έναρξη μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους είναι η κατάλληλη προσέγγιση, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες», σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση , σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που θα συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τη δίδυμη μετάβαση και βελτιώνοντας τη σύνθεση των δημόσιων οικονομικών».
Κοντολογίς φωτογραφίζεται η Ελλάδα με δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επίσημη εκτίμηση του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής, προκαλεί ανησυχίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκτίμηση του, είναι για πληθωρισμό που θα αγγίξει το 11%! Κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα ισοδυναμεί με έκρηξη στις τιμές σε όλα τα επίπεδα.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της οδού Νίκης, θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα νέων έκτακτων ενισχύσεων, που, όμως, πρέπει να δοθούν με «αυστηρή προσοχή». Μια γενική και οριστική λύση, δύναται να δοθεί στη επόμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στις 25 Μαρτίου. Οι υπουργοί Οικονομικών, μπορεί να κατέγραψαν χθες, ένα γενικό σχέδιο, αλλά οι ηγέτες θα αναλάβουν τη πλήρη ευθύνη. Αν δεν υπάρξει αναβολή- πολλοί λένε πως μπορεί η οριστική λύση να δοθεί τη περίοδο του Πάσχα καθώς στις 23, περίπου Απριλίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη Σύνοδος- τότε η 25η Μαρτίου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «ημέρα εθνικής Οικονομίας», υπό την έννοια, των γενναίων αποφάσεων από τη πλευρά της Ευρώπης.
Πάντως και ανεξαρτήτως των ευχών, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, δεν ήταν καταδικαστική για την Ελλάδα. Μπορεί να επεσήμανε, την αναγκαιότητα της προσοχής στη διαχείριση των οικονομικών, με αφορμή το δυσθεώρητο χρέος, αλλά αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Τούτων δοθέντων αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον το νέο πακέτο ενίσχυσης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.