Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από την ΕΕ το 4ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με διπλωμάτες να λένε ότι στη λίστα με τους Ρώσους ολιγάρχες προστίθεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Η προεδρία της ΕΕ, που ασκείται επί του παρόντος από τη Γαλλία, έγραψε στο Twitter ότι οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων, που πλήττουν άτομα και εταιρείες «που εμπλέκονται στην επίθεση στην Ουκρανία». Η επεξεργασία των νέων κυρώσεων έγινε σε συνεννόηση με τους δυτικούς εταίρους.
Οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μόλις δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρεις διπλωμάτες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμπράμοβιτς, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου Τσέλσι, προστέθηκε στη λίστα των πλούσιων Ρώσων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ μπορούν να κατασχεθούν και να απαγορευτεί η είσοδός τους στην ΕΕ.
Η κίνηση της ΕΕ κατά του Αμπράμοβιτς ακολουθεί αυτές της Βρετανίας και του Καναδά, που την περασμένη εβδομάδα τον ενέταξαν στις δικές τους λίστες κυρώσεων. Η απόφαση του Λονδίνου ανέστειλε τη βιαστική προσπάθεια του Αμπράμοβιτς να πουλήσει την Τσέλσι, η οποία ανακοινώθηκε στις 2 Μαρτίου.
Σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες της ΕΕ, ο λόγος για την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς ήταν επειδή «είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που έχει μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς με τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντιμίρ Πούτιν», στον οποίο έχει «προνομιακή πρόσβαση». Θεωρείται ότι παρέχει «μια ουσιαστική πηγή εσόδων» στη ρωσική κυβέρνηση.
Το Σαββατοκύριακο, το superyacht Solaris μήκους 140 μέτρων (460 πόδια) του Abramovich εθεάθη να φτάνει σε λιμάνι στο Μαυροβούνιο, το οποίο δεν ανήκει στην ΕΕ αλλά έχει φιλοδοξίες να ενταχθεί σε αυτήν. Το πλοίο έφυγε από το ισπανικό λιμάνι της Βαρκελώνης μέρες νωρίτερα.
Ο Αμπράμοβιτς, 55 ετών, έχει περιουσία 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,3 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, και φημολογείται ότι έχει περίπου 6 γιοτ. Έχει επίσης αποκτήσει πορτογαλική και ισραηλινή υπηκοότητα.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «Αυτός ο κατάλογος των ολιγαρχών διευρύνεται συνεχώς – όχι μόνο ολιγάρχες, (αλλά) και υψηλού επιπέδου… κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας». Πρόσθεσε ότι στη λίστα περιλαμβάνονται και Ρώσοι που θεωρείται ότι «εμπλέκονται ενεργά στη ρωσική μηχανή προπαγάνδας».
Η γαλλική προεδρία της ΕΕ έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι πρεσβευτές ενέκριναν μια δήλωση στον ΠΟΕ που αφαιρεί από τη Ρωσία το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους», ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εξαγωγές.