Οι ρωσικές δυνάμεις κατέβασαν τη σημαία της Ουκρανίας από την Πλατεία Νίκης της Μελιτόπολης.
Η είδηση αρχικά έγινε γνωστή μέσω των κοινωνικών δικτύων, ωστόσο λίγο αργότερα επαληθεύτηκε από το CNN, ενώ το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Melitopol δημοσίευσε μία από τις φωτογραφίες, λέγοντας ότι η σημαία κατέβηκε από υπαλλήλους δημοσίων έργων.
Τα ρωσικά στρατεύματα απέκτησαν τον έλεγχο της Μελιτόπολης στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ την περασμένη Παρασκευή απήγαγαν τον εκλεγμένο δήμαρχο Ιβάν Φεντόροφ και αργότερα την ίδια ημέρα η εισαγγελία για την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτονομιστική περιοχή του Λουγκάνσκ τον κατηγόρησε για τρομοκρατία.
Έκτοτε, η νέα δήμαρχος Γκαλίνα Ντανιλτσένκο διέταξε τη μετάδοση ρωσικών τηλεοπτικών καναλιών και προσπάθησε να διαλύσει το δημοτικό συμβούλιο υπέρ της δημιουργίας μιας Λαϊκής Επιτροπής. Την Κυριακή, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ξεκίνησε έρευνα για προδοσία κατά της Ντανιλτσένκο.
Μελιτόπολη και Χερσώνα στους Ρώσους
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η Μελιτόπολη και η Χερσώνα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δημοσίευσε δηλώσεις του επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, σύμφωνα με τις οποίες η Μελιτόπολη και η Χερσώνα βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως τόνισε ο Μιζίντσεφ, στον πληθυσμό των δύο πόλεων παρέχονται όλα τα απαραίτητα, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα στην παροχή βοήθειας στους κατοίκους.
Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο Μιζίντσεφ ανέφερε πως οι Ουκρανοί εθνικιστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη «λειτουργία σιωπής» για να ανασυνταχθούν και να αποκαταστήσουν την ικανότητα μάχης, ενώ μέσω αντικειμενικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταγράφουν συνεχώς όλες τις αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Ο Ρώσος στρατηγός είπε ότι από τις 10 διαδρομές που πρότεινε η Ρωσία, οι ουκρανικές αρχές συμφώνησαν μόνο σε τρεις μέχρι σήμερα, αλλά καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Ρωσία συμφώνησε σε 11 επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους που πρότεινε το Κίεβο στις κατευθύνσεις του Κιέβου, της Ζαπορόζια, της Μαριούπολης, του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.
Χαρακτήρισε δε, παράλογα τα αιτήματα της ουκρανικής πλευράς για παράδοση υποτιθέμενου -όπως είπε – ανθρωπιστικού υλικού στη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα, υποστηρίζοντας πως ο πληθυσμός συνεχίζει να ζει μια ειρηνική ζωή και η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει όλα τα απαραίτητα.