Μπέν Τζόνσον, Κάρλ Λιούις, Λινφορντ Κρίστι, λίγο παλαιότερα. Και μετά: Γιουσέιν Μπόλτ, Τζάστιν Γκάτλιν, Μόρις Γκριν, Ντόνοβαν Μπέιλι. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Εντάξει! Είναι αθλητές-μεγάλοι αθλητές και πολύ γρήγοροι, μάλιστα, θα πει κάποιος. Σωστό εν μέρει. Εκείνο που περισσότερο τους συνδέει είναι μια αόρατη κλωστή που υπάρχει ανάμεσα στη…γη και την αθανασία! Και μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους κοινούς θνητούς, ακόμη και τους…ακραία ταλαντούχους, με τους φτεροπόδαρους: εκείνους που, λες κι έχουν γεννηθεί με σκοπό να ανατρέψουν τους νόμους της φυσικής και να σπάσουν τα ρολόγια στους αγώνες της μιας ανάσας, στα σπριντ των, λιγότερο από, δέκα δευτερολέπτων.
Ο Στόχος
Στο στίβο, λένε, ότι αν κάποιος δεν πρωταγωνιστεί στον αγώνα της μιας ανάσας, δεν έχει καμιά ελπίδα να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Και τι σχέση έχει αυτό με τη δική μας πραγματικότητα; Τεράστια! Διότι, ναι μεν, δεν φιλοδοξεί κάποιος –από το κυβερνητικό επιτελείο- να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, πλην όμως όλοι μαζί οφείλουν να τρέξουν σε ρυθμούς κατοσταριού, μια απόσταση πολύ μεγαλύτερη. Το έπαθλο δεν θα είναι ούτε παγκόσμιο ρεκόρ, ούτε κάποιο μετάλλιο. Θα είναι απλώς η επιβίωση της Ελληνικής οικονομίας. Και η αποφυγή της περιπέτειας να μπλέξει σε…μπαράζ για να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία της Ευρώπης και να μην μπει πάλι σε σενάρια «υποβιβασμού»…
Η αλλαγή
Από σήμερα, 14 Μαρτίου, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου-μαραθώνιος, τον οποίον η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πρέπει να το τρέξουν σε ρυθμούς σπριντ-όχι με μια ανάσα. Αλλά…σχεδόν…χωρίς ανάσα!
Το –μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες- αφήγημα της Κυβέρνησης ήταν ότι η οικονομία έβγαινε από το τούνελ, τα στοιχεία βελτιώνονταν και οι προοπτικές ήταν περισσότερο από ευοίωνες. Κι αυτό δεν ήταν ψέμα: οι σκληροί δείκτες αυτό έδειχναν, η ανάπτυξη ήταν πολλά υποσχόμενη. Και τούτο, παρά την πανδημία. Εν συνεχεία ήρθε η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση. Και πάλι θεωρήθηκε ότι οι αντοχές της οικονομίας επαρκούσαν. Η κρίση όμως συνεχιζόταν-η Ελλάδα ήταν και είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος και η μόνη χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Μέχρι που ήρθε η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και ο πόλεμος. Και τότε πλέον τα πράγματα έπρεπε να αναθεωρηθούν άρδην…
Νέα δεδομένα
Τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά. Η Ελληνική οικονομία, μια οικονομία δοκιμασμένη από τα μνημόνια και την πανδημία, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αντέξει τις αντικειμενικές επιβαρύνσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο.
Μπορεί τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Οικονομικών να νιώθουν ότι «αδικούνται» από το γεγονός ότι οι πολίτες δυσφορούν αν και έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα ενίσχυσης. Όμως η σκληρή αλήθεια της καθημερινότητας δείχνει ότι οι όποια ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος ροκανίζεται από την ακρίβεια. Και πλέον αρχίζουν να μειώνονται και οι καταθέσεις στις τράπεζες…
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει σε όλους τους τόνους ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι κοινή και Ευρωπαϊκή. Επί της αρχής δεν υπάρχουν διαφωνίες από τους εταίρους. Όμως με διαφορετικά από τα ελληνικά, όρια αντοχής και με πολύ διαφορετικές επιδιώξεις, ιδίως οι ισχυρές χώρες έχουν αποκλίνουσες οικονομικοπολιτικές ατζέντες. Και ίσως το καίριο ζητούμενο δεν είναι πλέον αν έχει αντοχές η Ελλάδα, αλλά αν έχει κι άλλο καιρό να απολέσει η Ευρώπη μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ωριμάσει, να ενηλικιωθεί και να αποκτήσει αυτοδύναμη στρατηγική.
Πρώτος σταθμός
Μέσες άκρες, τα πιο πάνω θέματα έχουν τεθεί, αλλά θα συζητηθούν διεξοδικότερα σήμερα και αύριο στη διήμερη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτός είναι και ο πρώτος σταθμός στο σπριντ που έχει να κάνει η Ελλάδα.
Η ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνει –στην τακτική της σύνθεση- ως βασικό θέμα: «συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης για το 2023». Δηλαδή, οι Υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για το συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα: «Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης την οικονομική κατάσταση όπως διαμορφώνεται λόγω της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλες βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2023».
Ο έλεγχος
Και για να μην… ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα αποτελεί κάτι ιδιαίτερο στην ΕΕ, το δεύτερο θέμα της ατζέντας φέρει τον τίτλο: « Ελλάδα – 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, «το Eurogroup θα συζητήσει τη δέκατη τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενεργοποιήθηκε από την Επιτροπή στις 11 Ιουλίου 2018 και τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας επιτρέπουν τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης καθώς και των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής, όπως συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018».
Στη διευρυμένη του σύνθεση το Eurogroup θα συζητηθούν η τραπεζική ένωση και θα γίνει η προετοιμασία της συνόδου κορυφής 24ης-25ης Μαρτίου για το ευρώ. Σημειωτέον, αυτός θα είναι ο τρίτος σταθμός στο σπριντ που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Αύριο, Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, κατά την οποία, θα συζητηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Οι ανακοινώσεις
Αυτό το διήμερο είναι απολύτως κρίσιμο, για να φανεί, όχι μόνο ,προς τα πού θα κατευθυνθεί η ΕΕ, αλλά κυρίως η ταχύτητα με την οποία θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Μετά το Eurogroup και πριν από το Σύνοδο κορυφής θα υπάρξει ο δεύτερος σταθμός του ελληνικού σπριντ: η ανακοίνωση του πακέτου των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα αποτελούνται από μια «τριπλέτα» μέτρων: ενεργειακή στήριξη-επιταγή ακρίβειας-παρέμβαση για τιμές καυσίμων. Το αν τα μέτρα θα ανακοινωθούν όλα μαζί ή ανά περίπτωση, αποτελεί ζητούμενο….
Υπάρχουν δυο σημαντικά σημεία στο σπριντ που οδηγεί μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα: η συζήτηση (και οι αποφάσεις;) για το σχέδιο προϋπολογισμού 2023 (και επέκταση της χαλάρωσης;) με τις Βρυξέλλες, αλλά και η ανακοίνωση της αύξησης του κατωτάτου μισθού.
Οι εκκρεμότητες
Στο χρονοδιάγραμμα με τις ευρωπαϊκές εκκρεμότητες, δεν πρέπει να αμελήσουμε να καταχωρήσουμε και το ποιες απαντήσεις (και πότε;) θα δώσει η Ευρώπη σε 2+1 θέματα που ενδιαφέρουν σφόδρα την Ελλάδα: ενέργεια, Άμυνα και Ευρωομόλογο.
Κατόπιν όλων αυτών είναι, κάτι παραπάνω από προφανές, ότι όταν μιλάμε για σπριντ, δεν υπερβάλουμε. Κι ως γνωστόν, ουδείς αθλητής όταν είναι αφοσιωμένος στους δρόμους της μιας ανάσας έχει τη διάθεση να αποσπάται η προσοχή του από αλλότρια πράγματα. Όπως εν προκειμένω…συζητήσεις για πρόωρες εκλογές…