Μια μεγάλη ερευνητική τους συνεργασία ανακοίνωσαν επίσημα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δήμος της Αθήνας, η οποία συνδέεται με το γενικότερο σχεδιασμό των δυο Ιδρυμάτων για επιστημονική συνεργασία στον τομέα της έρευνας.
Όπως έγινε επίσημα γνωστό σήμερα, οι τρεις φορείς συμπράττουν, υπογράφοντας πενταετές μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην πόλη.
Ο Δήμος Αθηναίων θα παρέχει μεταξύ άλλων φιλοξενία στον χώρο του Innovathens της Τεχνόπολης για τις δραστηριότητες των δύο πανεπιστημίων που σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Από την πλευρά τους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχουν πολυετή δραστηριότητα στη στήριξη φοιτητών και ερευνητών στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, μέσα από μαθήματα, διαγωνισμούς, θερμοκοιτίδες, δράσεις επιχειρηματικής επιτάχυνσης και μεταφοράς τεχνολογίας.
Έτσι, η μεταξύ τους συνεργασία και η φιλοξενία των δράσεων στο κέντρο της πόλης μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων διεπιστημονικών ομάδων και να συμβάλλει σημαντικά στην επιχειρηματική επιτάχυνση και ώσμωση με την αγορά.
Συγκεκριμένα, τόσο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη δραστηριότητα του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin, όσο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη δραστηριότητα του Επινοώ, (η ανάπτυξη των οποίων χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Αθηναίων
το 2015) διακρίνονται όλα αυτά τα χρόνια για τη ενασχόληση τους με τα παραπάνω. Από το 2022 τα δύο ιδρύματα συμπράττουν και έχουν σχεδιάσει να διεξάγουν πολλές δραστηριότητες στήριξης της επιχειρηματικότητας, της μεταφοράς τεχνολογίας και της startup «σκηνής» από κοινού, πέρα από τη μεμονωμένη δράση του κάθε ιδρύματος, στο πλαίσιο δημιουργίας κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας και innovation hub(s).
Ποιες είναι οι δράσεις
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν σεμινάρια workshops, την καθοδήγηση (coaching), τη συμβουλευτική (mentoring) και τη φιλοξενία (incubation) επιχειρηματικών ομάδων, την οργάνωση προγραμμάτων ανοιχτής καινοτομίας, τη διοργάνωση δράσεων δικτύωσης με την εγχώρια, τη διεθνή αγορά και με πιθανούς επενδυτές για τη στήριξη και προβολή του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης.
Τα δυο πανεπιστήμια άλλωστε θα συνεργαστούν σε μια «ομπρέλα» ερευνητικών φορέων με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το ερευνητικό Ινστιτούτο του Δημόκριτου και το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά».
Η συνεργασία αυτή θα έχει σαν στόχο την συγκέντρωση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας των πέντε εταίρων της. Τα πέντε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα έτσι ενώνουν τις δυνάμεις τους ιδρύοντας κοινό «γραφείο» και μάλιστα υπέβαλλαν ήδη σχετική πρόταση για χρηματοδότηση σε σχετικά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στην προαγωγή και στην ανάπτυξη του κέντρου της πόλης ως πόλου έλξης δράσεων επιχειρηματικότητας, ενώ μέσα από τη δράση του Athens Digital Lab, ελπίαζει στο να εμπλέξει τους πολίτες σε έναν διάλογο και σε δράσεις επίλυσης των προβλημάτων της πόλης.