Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας φαίνεται πως επηρεάζουν δραματικά τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να ανθίσταται στις πιέσεις. Οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μόνον του πολιτικού κόσμου, που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός. Κανείς δεν αποκλείει, πλέον, την «ξαφνική» ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Δηλαδή την άνοιξη και πιο συγκεκριμένα το Μάιο!…
Όσο και αν ακούγεται παράδοξο η υπόθεση των πρόωρων εκλογών, φαίνεται πως απασχολεί πολλούς και διαφορετικούς κύκλους στην Ελλάδα. Κύκλοι πολιτικοί, οικονομικοί αλλά και διεθνείς πιέζουν, αναρωτιούνται και ίσως, «επιδιώκουν», τη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Λέγεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πιέζεται» από «διαφορετικές» πλευρές να προχωρήσει άμεσα στην ανακοίνωση των εκλογών. Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για εξάντληση της τετραετίας, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό ρίσκο.
Σύμφωνα με απολύτως ακριβείς πληροφορίες το βαρόμετρο που θα κρίνει τις πρόωρες εκλογές, την άνοιξη, είναι:
- Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου και
- Η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το κλίμα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, φαίνεται πως αρχίζει να δημιουργείται και εντός κοινοβουλίου. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν πως «ακόμη και ο πρόεδρος της βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, δεν αρνείται μια τέτοια προοπτική». Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν πως εντός των επόμενων ημερών, σε νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών θα υπάρξουν νομοθετικές συμπληρωματικές ρυθμίσεις που θα ορίζουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Λένε, μάλιστα, πως σε σχετική ερώτηση του Νίκου Βούτση προς το Κωνσταντίνο Τασούλα, για ανάλογη προοπτική στο επερχόμενο νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της βουλής απέφυγε να απαντήσει…
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, είναι μια απόφαση που θα φωτογραφίσει μια πιθανή πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Μια ανάλογη κίνηση θα προκαλέσει έκρηξη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Μια άκρως πολιτική κίνηση που θα συζητηθεί και εκτός συνόρων.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλοί διεθνείς πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες αναζητούν διευκρινίσεις, σχετικά με την υφέρπουσα φημολογία περί πρόωρων εκλογών. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν δείχνουν ενθουσιασμένοι με τη προοπτική των εκλογών. Ειδικά σε μια περίοδο που η Ευρώπη κυριολεκτικά φλέγεται και στη Γαλλία σε τρεις μήνες θα διεξαχθεί μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της, προεδρεύουσας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρας.
Θρυλείται, επίσης, πως συνεργάτες του πρωθυπουργού δέχονται καθημερινώς πιέσεις ακόμη και από υψηλούς παράγοντες του οικονομικού και κοινωνικού βίου της χώρας προκειμένου να μεταφερθούν στο Κυριάκο Μητσοτάκη, έτσι ώστε να γύρει η πλάστιγγα υπέρ των εκλογών. Στελέχη του στενού του περιβάλλοντος, επιμένουν πως ο «πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών όταν θα εξαντληθεί η κοινοβουλευτική θητεία. Δηλαδή στο τέλος της τετραετίας».
Κρίσιμο, όμως, μέγεθος για τη πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής. Η υπόθεση του «ευρωομόλογου», αποτελεί το κοινό μυστικό όλων των χωρών-μελών. Μια ανάλογη κίνηση θα ισοδυναμούσε με μια ηγετική διάθεση της κοινής Ευρώπης απέναντι στην βαθιά οικονομική κρίση που διαγράφεται στη καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου. Μια απόφαση, όμως, που η Γερμανία για μια ακόμη φορά βάζει τροχοπέδη, στην υλοποίηση της. Αν η Ευρώπη αναλάβει μια τέτοια ιστορική ευθύνη, κάτι που επιθυμεί διακαώς ο Εμμανουέλ Μακρόν- και για δικούς του προσωπικούς και πολιτικούς λόγους- τότε, η χώρα και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση παίρνει βαθιά ανάσα στην οικονομία. «Νέα δεδομένα και άλλη πολιτική διανοίγονται», σημείωνε με νόημα έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας.
Αλλά ακόμη και η αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού για τη μη ένταξη στα ελλείμματα των αμυντικών και ενεργειακών δαπανών, θα ισοδυναμούσε, ενδεχομένως, με κίνηση που θα έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Δεν είναι λίγοι, πάντως εκείνοι που θεωρούν πως απέναντι σε όλα αυτά διακρίνουν ακόμη και…ανασχηματισμό. Το τελευταίο, πριν τις κάλπες. Όποτε αυτές ανοίξουν.
«Η εφαρμογή των σεναρίων είναι ο ορισμός της πολιτικής που με τη σειρά της απαιτεί ρίσκα», έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν…