Μα πώς να στο εξηγήσω μανίτσα μου; Δεν ταιριάζουν όλοι με όλους! Τι κι αν αυτό το ερωτικό γαϊτανάκι που άλλον θες, άλλος σε θέλει και άλλον παντρεύεσαι, καλά κρατεί, ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται( και περαστικά μας). Μα τι δεν καταλαβαίνεις; Ξεκόλλα! Ναι, ναι ξέρω τον θες, αλλά εκείνος όχι πια. Και το καλύτερο είναι, ότι κι εσύ δεν τον θες κατά βάθος γιατί ξέρεις ότι δεν ταιριάζετε αλλά, η απόρριψη σ’ έχει τρελάνει!!! Χαλάρωσε μάτια μου. Θεωρείς ότι όλα τα υλικά ταιριάζουν μεταξύ τους; Όχι! Όσο και να προσπαθείς, δεν γίνεται τίποτα. Απλά πετάς υλικά! Κρίμα!
Για να στο εξηγήσω πιο απλά, θα σε πάω μια «βόλτα» στην κουζίνα του Leonardo Da Vinci. Δες!
Ο γνωστός για την πυρετώδη εφευρετικότητα του, αφού συνέλαβε την ιδέα των πτητικών μηχανών (σημερινών αεροπλάνων), ζωγράφισε τη Μόνα Λίζα, έφτιαξε το πρώτο κομπιουτεράκι, έκανε ανακαλύψεις στην ανατομία, την γεωλογία, την υδροδυναμική, τη γεωλογία, την οπτική, το 1470 άνοιξε μαζί με το φίλο του Sandro Botticelli το εστιατόριο “Tre Rane” (Τρεις βάτραχοι) στο Ponte Vecchio της Φλωρεντίας, όπου το μενού ήταν ζωγραφισμένο από το Botticelli, γραμμένο από δεξιά προς τα αριστερά από το Da Vinci, περιείχε πιάτα όπως βατραχοπόδαρα με μέλι(τρελό innovation για την εποχή) και πολλά πρωτοεμφανιζόμενα λαχανικά, μιας και ο Da Vinci κατάλαβε την διατροφική αξία τους. Το concept του εστιατορίου ενσωμάτωνε το fine dinning και την υγιεινή διατροφή. Το εγχείρημα δεν είχε επιτυχία, γιατί το ταίριασμα των υλικών ήταν πολύ extreme για την εποχή, αλλά ο Da Vinci από την ενασχόληση του με την κουζίνα, μας χάρισε το πρώτο blender, το καπάκι της κατσαρόλας, την μηχανή για τα ζυμαρικά, το τιρμπουσόν, το μύλο πιπεριού και πολλά άλλα gadgets(κοινώς κράτα το καλό από κάθε εμπειρία και προχώρα). Λέγεται ότι ήταν vegetarian(άλλο ένα καλό) και ένα από τα αγαπημένα του πιάτα ήταν το Minestrone Toscana γιατί εκεί βρήκε το απόλυτο ταίριασμα των υλικών με εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα. Καταλαβαίνεις τώρα πόση επιστήμη και φαντασία χρειάζεται για να ταιριάξουν κάποια πράγματα; Ο έρωτας είναι όμορφος όταν ακολουθεί τους νόμους της αμφίδρομης αντίδρασης(περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στα βιβλία χημείας του γυμνασίου. Μέχρι τότε ακολούθησε την συνταγή του Da Vinci).
Minestrone da Da Vinci
Υλικά
- 500ml νερό
- 200γρ. λευκά φασόλια
- 1 κεφάλι σκόρδο λιωμένο
- ½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
- 2κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μίσχο σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- ½ λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 2 κολοκύθια ψιλοκομμένα
- 1 κλωναράκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 γαρύφαλλο
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- ½ κούπα ρύζι ή κριθαράκι ψιλό
- Αλάτι κατά βούληση
Διαδικασία
Βάλε να μουλιάσεις τα φασόλια από βραδύς σε άφθονο νερό και 1κ.γ. αλάτι. (Εάν δεν το σκέφτηκες νωρίτερα θα πρέπει να τα βράσεις, αφού πρώτα τα ξεπλύνεις, για 2 ώρες).
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζεις τα φασόλια. Αλλάζεις το νερό και τα κρυώνεις 3 φορές. Τα βράζεις 30 λεπτά. Αποσύρεις από τη φωτιά την κατσαρόλα και την καπακώνεις. Τα μισά φασόλια τα περνάς από το blender(τα κάνεις ένα πουρεδάκι σαν να λέμε). Σ’ ένα τηγάνι, με λίγο λάδι σοτάρεις σε μέτρια φωτιά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο για 1-2 λεπτά, προσθέτεις την πάστα ντομάτας και λίγο νερό. Τα βάζεις όλα στην κατσαρόλα και προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τον πουρέ των φασολιών. Σκέπασε την κατσαρόλα και σε 30 λεπτά θα τρως στο “Tre Rane”.