Κόσμος

Τα 1000 κρούσματα στην Κίνα κλείνουν το αεροδρόμιο της Σαγκάης

Το αεροδρόμιο της Σαγκάης θα κλείσει από τις 17 Μαρτίου για τις διεθνείς πτήσεις, που θα ανακατευθύνονται προς άλλες πόλεις της Κίνας.

Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον στην Κίνα υποχρεώνει τις αρχές σε νέα λήψη αυστηρών μέτρων, με περιορισμό περιοχών από έχουν αρκετά κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να διακόψει τις διεθνείς πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Σαγκάης.

Όπως ανάφερε η ειδική σε θέματα αεροπορίας στην ιστοσελίδα Carnoc, το αεροδρόμιο της κινεζικής μεγαλούπολης θα κλείσει από τις 17 Μαρτίου για τις διεθνείς πτήσεις, που θα ανακατευθύνονται προς άλλες πόλεις της Κίνας.

Ήδη τα σχολεία της Σαγκάης σε όλες της βαθμίδες θα παραμείνουν κλειστά από το Σάββατο και οι μαθητές θα παρακολουθούν τηλεμαθήματα.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα από 1.000 κρούσματα Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό από τις αρχές του 2020, καθώς το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον έχει πλέον εξαπλωθεί στο ένα τρίτο των επαρχιών της χώρας.

Ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τους απολογισμούς που ανακοινώνουν οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για την Κίνα πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων που έχει καταγράψει από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στην Κίνα 703 ασυμπτωματικές μολύνσεις και 397 συμπτωματικές.

«Οι εμβολιασμένοι είναι πιο πιθανό να μην εμφανίζουν συμπτώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και πλέον η εμβολιαστική κάλυψη στην Κίνα είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ο Μπεν Κόουλινγκ καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Περίπου το 87% του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων της Κίνας είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου και περίπου το 40% είχε λάβει και αναμνηστική δόση.

Η χώρα εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid-19, γεγονός που της επέτρεψε να περιορίσει κατά πολύ την επιδημία, αν και με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Μόλις εντοπίζεται ένα κρούσμα οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στη διενέργεια πολλών και μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η προσέγγιση είναι βιώσιμη. Στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επεσήμανε το Σάββατο ότι η Κίνα θα πρέπει «συνεχώς να βελτιστοποιεί» τα μέτρα που λαμβάνει κατά της πανδημίας.