Σε συνέχεια της ομοβροντίας κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας με στόχο την «απομόνωσή» της οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ως αντίδραση και πίεση για την εισβολή της στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή νέων μέτρων, κι όπως ήταν αναμενόμενο προχώρησαν στην ανάκληση της ρήτρας «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία
Τις ανακοινώσεις έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμά του.
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις
– Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν τη ρήτρα «του μάλλον ευνοούμενου κράτους» από τη Ρωσία,
– Οι ΗΠΑ σταματούν τις εισαγωγές διαμαντιών και βότκας από την Ρωσία,
– Υψηλότεροι τελωνειακοί δασμοί θα επιφέρονται από εδώ και στο εξής με την εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προχωρήσουν G7 και ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής της οποίας ανακοίνωσε σήμερα ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία έως το 2027.
Η τελική απόφαση, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ πρέπει να «περάσει» από το Κογκρέσο, αλλά δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ του μέτρου.
ΕΕ-Σύνοδος Κορυφής: Έρχεται και 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Ως επιβεβαίωση ήρθε η ανακοίνωση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προανήγγειλε 4ο πακέτο κυρώσεων
Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα.
«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα».
Τι σημαίνει η ρήτρα μάλλον ευνοούμενου κράτους
Η ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ελευθέρου εμπορίου και εγγυάται την αρχή της αμοιβαιότητας και της μη διακριτικής μεταχείρισης, οι οποίες διέπουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απαιτεί κάθε εμπορικό πλεονέκτημα, όπως η μείωση των τελωνειακών δασμών, που δίνεται από ένα μέλος του οργανισμού, εφαρμόζεται αυτομάτως στα υπόλοιπα
Συγκεκριμένα, η στέρηση της ρήτρας του μάλλον ευνοούμενου κράτους από την Ρωσία θα επιτρέψει στους εμπορικούς εταίρους να της επιβάλουν υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς, τιμωρώντας τις ρωσικές εξαγωγές και πλήττοντας περαιτέρω την ρωσική οικονομία που κατευθύνεται προς την βαθιά ύφεση.
“Αποστάσεις” της Deutsche Bank
Tην ώρα που Ηνωμένες Πολιτείες, G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται προς νέες κυρώσεις η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία, σε αντίθεση με αμερικανικές τράπεζες που κόβουν τους δεσμούς τους με τη χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η Deutsche Bank είχε δηλώσει νωρίτερα στην εβδομάδα ότι η πιστωτική έκθεσή της στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι 2,9 δισ. ευρώ και ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχε μειώσει περαιτέρω την έκθεσή της στη Ρωσία.
«Συχνά μας ρωτούν γιατί δεν αποσυρόμαστε πλήρως από τη Ρωσία. Η απάντηση είναι ότι αυτό θα ήταν ενάντια στις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ.
Η Goldman Sachs, που έχει πιστωτική έκθεση 650 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τη δραστηριότητά της εκεί, ενώ η JP Morgan ανέφερε επίσης ότι «σταματά τις εργασίες της στη Ρωσία» και δεν θα επιδιώξει κάποια νέα εκεί. Η JP Morgan έχει περίπου 160 εργαζόμενους στη Μόσχα.
Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως ασφαλιστικοί μεσίτες Marsh και Aon ανακοίνωσαν επίσης χθες τη διακοπή των εργασιών τους στη Ρωσία.
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ανακοινώσει πιστωτική έκθεσή τους στη Ρωσία ύψους δισεκ. ευρώ.