Πολιτική

Χατζηδάκης για νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»: Αντιμετωπίζουμε χρόνιες παθογένειες

Χατζηδάκης για νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»: Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές Ξανά» . «Η προσπάθειά μας δεν αφορά απλώς στη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ.

Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές Ξανά» . «Η προσπάθειά μας δεν αφορά απλώς στη μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. Είναι μια προσπάθεια, μέσω της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός να μετατραπεί από παγίδα ανεργίας και μηχανισμό που δίνει χρήσιμα μεν, αλλά όχι αρκετά επιδόματα ανεργίας, σε μοχλό, ώστε και η ανεργία να περιοριστεί και οι άνεργοι να βρίσκουν την εργασία που θα επιθυμούσαν. Αυτό θα γίνει, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων, που ξεκινούν από την ίδια τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου των ανέργων και φτάνουν μέχρι το σύστημα της κατάρτισης και των δεξιοτήτων».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, οι βασικοί στόχου του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

  • Να βοηθηθούν οι άνεργοι και ιδίως οι μακροχρόνια, με νέα ψηφιακά εργαλεία, να βρουν δουλειά και να επιβραβευθούν όσοι αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.
  • Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης, που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.

Στις ρυθμίσεις, που προβλέπει το νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

  • Η παροχή επιδόματος εργασίας στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
  • Η στήριξη των ανέργων με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους και νέα ψηφιακά εργαλεία για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
  • Η καταβολή μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης.
  • Η αντιμετώπιση του φαινομένου κατάχρησης των παροχών του ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
  • Η μεταρρύθμιση της κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας.
  • Η σύνδεση των αμοιβών παρόχων και καταρτιζόμενων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.