Τον θάνατο του ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι, ανακοίνωσε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ο Αμπού αλ Χασάν αλ Χασέμι αλ Κουράισι είναι ο νέος επικεφαλής.
Ο πρώην αρχηγός του ISIS βρήκε τον θάνατο στη διάρκεια επιχείρησης Αμερικανών κομάντος στη Συρία, στις 2 Φεβρουαρίου.
Ο θάνατός του αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για το Ισλαμικό Κράτος, αφότου η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση έχασε τον επί σειρά ετών ηγέτη της, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σε ανάλογη επιδρομή το 2019.
Ποιος ήταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που εξοντώθηκε
Ο διαβόητος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους που εξοντώθηκε από δυνάμεις των ΗΠΑ διακρινόταν για τη βίαιη συμπεριφορά του, ενώ ήταν πρωτεργάτης του διωγμού των Γεζίντι.
Ο αποκαλούμενος «Καθηγητής» ή «Καταστροφέας», ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους ήταν σχετικά άγνωστος αλλά κατάφερε να συνεχίσει την ίδια στρατηγική και να διατηρήσει ενεργή την οργάνωση, της οποίας είχε τεθεί επικεφαλής τα δύο τελευταία χρόνια.
Ο Αμίρ Μοχάμεντ Σαΐντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα, ένας τζιχαντιστής με πάρα πολλά ψευδώνυμα, που αυτοαποκαλείτο «εμίρης» Άμπου Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι, σκοτώθηκε σε αυτήν την επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Το ψευδώνυμο «Κουράισι» δείχνει ότι καταγόταν απευθείας από τον προφήτη Μωάμεθ. Χρησιμοποιούσε όμως και τα ονόματα Αμπντουλάχ Αμίρ Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Μάουλα και Χάτζι Αμπντουλάχ Καρντάς.
Πριν αναλάβει την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά την εξόντωση του προκατόχου του, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, στα τέλη του 2019, είχε επιβλέψει τη σφαγή της κουρδόφωνης μειονότητας των Γεζίντι, στο Ιράκ.
«Κρατούμενος M060108-01»
Τον Κουράισι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», είχαν στο παρελθόν περιγράψει από την αμερικανική κυβέρνηση ως έναν «ομιλητικό πληροφοριοδότη», που γνωστοποίησε στις δυνάμεις των ΗΠΑ πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους.
Συγκεκριμένα, ο Κουράισι αιχμαλωτίστηκε στα τέλη του 2007 προς αρχές του 2008 και πέρασε κάποιους μήνες σε αμερικανικό στρατόπεδο στο Ιράκ.
Η «Washington Post» μεταδίδει πως αναφερόταν ως «κρατούμενος M060108-01» σε εμπιστευτικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι, και τα οποία τον περιγράφουν ως έναν «ενίοτε συνεργάσιμο» πληροφοριοδότη, που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις πολύτιμες πληροφορίες που βοήθησαν τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική οργάνωση, της οποίας ο Κουράισι έγινε στη συνέχεια επικεφαλής.
Σημειώνεται πως ο Αλ Χασίμι Αλ Κουράισι γεννήθηκε πιθανότατα το 1976 και ήταν τουρκμενικής καταγωγής. Ο πατέρας του κήρυττε κάθε Παρασκευή στο τοπικό τζαμί. Η άνοδός του στα ηγετικά κλιμάκια του ΙΚ έμοιαζε απίθανη, δεδομένου ότι στην ηγεσία της οργάνωσης κυριαρχούσαν μόνο πρόσωπα αραβικής καταγωγής.
Ο πρώην αξιωματικός στον στρατό του Σαντάμ Χουσέιν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ισλαμικών Επιστημών της Μοσούλης και εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη σύλληψη του Σαντάμ, το 2003, σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Counter Extremism Project (CEP).