Κόσμος

Σε ένα «δυνατό» καλοκαίρι ελπίζει ο τουριστικός κλάδος

Η ζήτηση για οργανωμένα ταξίδια αυξάνεται, όσο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid.

Η ζήτηση για οργανωμένα ταξίδια το καλοκαίρι ανεβαίνει διαρκώς όσο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις λόγω Covid. Ασφαλώς, υπάρχει το μεγάλο ερώτημα-απειλή του πολέμου στην Ουκρανία. Ενός πολέμου που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει, ούτε βέβαια μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις του. Αλλά σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος προς το παρόν ελπίζει σε ένα δυνατό καλοκαίρι. Και αν η χειμερινή τουριστική κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί ως τροχιοδεικτική της θερινής, η αισιοδοξία φουντώνει. Διότι τον Φλεβάρη τα μεγάλα τουριστικά κέντρα των Άλπεων και των Πυρηναίων «βούλιαξαν» από τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με το γαλλικό Εθνικό Παρατηρητήριο των Ορεινών Σταθμών, την φετινή περίοδο των «χειμερινών σπορ» τα καταλύματα στις βόρειες Άλπεις είχαν πληρότητα 87%, στις νότιες Άλπεις 84% και στα Πυρηναία Όρη 83%.

«Έπειτα από μια χρονιά που επλήγη από το κλείσιμο των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων, οι διακοπές του χειμώνα το Φεβρουάριο του 2022 κλείνουν με ένα πολύ καλό απολογισμό, με ένα ποσοστό πληρότητας που έφθασε στο 87%, εμφανίζοντας μια αύξηση της τάξεως του 5% συγκριτικά με το ποσοστό πληρότητας την αντίστοιχη περίοδο του 2019-2020, που ήταν 82%», σημειώνουν οι αρμόδιοι του γαλλικού Παρατηρητηρίου. Ανάλογες όμως πληρότητες ανέφεραν και οι εγκαταστάσεις χειμερινών σπορ και στις ελβετικές και ιταλικές Άλπεις, «παρά το ετερογενές επίπεδο χιονόπτωσης», όπως σημειώνουν.

Επέστρεψαν οι Βρετανοί εκδρομείς

Στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης τα σχολεία κλείνουν για δύο εβδομάδες την περίοδο από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρονιάς (όχι όλα ταυτοχρόνως) και τα παιδιά με τους γονείς τους, που σπεύδουν να πάρουν άδεια από τις εργασίες τους, εκδράμουν στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης για να κάνουν σκι και άλλα «σπορ του χιονιού».

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της περιόδου των χειμερινών διακοπών του Φεβρουαρίου ήταν η επιστροφή των Βρετανών εκδρομέων στα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Διότι ακόμα και στις διακοπές των Χριστουγέννων, μόλις ένα δίμηνο νωρίτερα δηλαδή, οι Βρετανοί παρέμεναν «απόντες» από την ηπειρωτική Ευρώπη εξαιτίας των πανδημικών εμποδίων και των δυσκολιών στις μετακινήσεις και εξαιτίας των αποτρεπτικών προϋποθέσεων και πρωτοκόλλων που εφαρμόζονταν και στα ίδια τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα.

Έτσι, μετά τους Γάλλους που ευλόγως κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας τους, τον εφετινό Φεβρουάριο κυριάρχησαν και πάλι οι Βρετανοί. Από τους μη-Γάλλους επισκέπτες το 26,4% (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων) ήταν Βρετανοί. Δεύτεροι πολυπληθέστεροι εφέτος ήταν οι επισκέπτες από την Ολλανδία (με ποσοστό 18% επί των συνολικών διανυκτερεύσεων) και τρίτοι οι Βέλγοι (13% των διανυκτερεύσεων).

«Οι Γάλλοι, αλλά και η πελατεία από τις άλλες χώρες, για μια ακόμα φορά κατέκλυσαν τα γαλλικά βουνά για τις διακοπές του χειμώνα, παρά το ότι η υγειονομική κατάσταση δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί. Αποτέλεσαν μια τεράστια ανάσα οξυγόνου για όλο το οικοσύστημα των βουνών», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Δημάρχων των Ορεινών Σταθμών Εαρινών Διακοπών (ANMSM) Ζαν-Λικ Μπος. Ο Μπος πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη συνέχεια της χρονιάς, για όσους δηλαδή θα εκδράμουν «επί τα όρη» την άνοιξη, κυρίως στις διακοπές του Πάσχα που για τους Καθολικούς «πέφτει» στις 17 Απριλίου (μια βδομάδα πριν από το Πάσχα των Ορθοδόξων). Και είναι επιφυλακτικός επειδή «οι κρατήσεις προσώρας εμφανίζονται να υστερούν». Κάτι που, ευτυχώς, δεν παρατηρείται στα ανά τη Μεσόγειο τουριστικά κέντρα θερινών διακοπών.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο