Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται εδώ και 15 ημέρες σε πόλεμο. Από ότι φαίνεται, σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Ρωσία έχει δώσει στην Ουκρανία τελική πρόταση για να δώσει τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά λίγο πριν την συνάντηση μεταξύ Λαβρόφ και Κουλέμπα.
Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ μεσολάβησε μεταξύ των δύο πλευρών μετά από αίτημα του Ζελένσκι- και μάλιστα επισκέφθηκε την Μόσχα το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόταση της Ρωσίας είναι «δύσκολη» για την Ουκρανία, αλλά όχι «αδύνατη» – και σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές «δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές», παρά τα όσα λέγονται δημοσίως.
Το τελεσίγραφο του Πούτιν
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή πρότασή της, θα γενικεύσει τον πόλεμο. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα συνδέει την κατάπαυση του πυρός για την αποχώρηση των αμάχων με τον χρόνο «που πρέπει να δοθεί» στον Ζελένσκι προκειμένου να λάβει την απόφασή του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post, η «τελική» πρόταση Πούτιν προβλέπει ότι η Ουκρανία θα διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και ο Ζελένσκι θα παραμείνει πρόεδρος, θα πρέπει ωστόσο να αποδεχθεί την απόσχιση της περιοχής του Ντονμπάς, όπως και την κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι θα πρέπει να διακηρύξει την ουδετερότητα της Ουκρανίας, να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤ0 – κάτι για το οποίο εχει άλλωστε κάνει σχετικές δηλώσεις – αλλά και να συρρικνώσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να μην νιώθει απειλούμενη η Ρωσία.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι μεταξύ των στόχων της Ρωσίας να ανατρέψει τον Ζελένσκι.
Τι θα γίνει αν αρνηθεί ο Ζελένσκι
Για την περίπτωση άρνησης από την πλευρά του Ζελένσκι να συμβιβαστεί, η εφημερίδα εκφράζει την εκτίμηση ότι το κόστος θα είναι τεράστιο για την Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους και πιθανότατα η Ουκρανία θα χάσει την ανεξαρτησία της, αναφέρει χαρακτηριστικά – προσθέτει ωστόσο ότι ο Ζελένσκι γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι προοπτικές σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει με τους Ρώσους εισβολείς.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρόσφατο ταξίδι Μπένετ στην Μόσχα δεν είχε ως στόχο την διαμεσολάβηση, αλλά την κατανόηση των «κόκκινων γραμμών» του Πούτιν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Πούτιν δεν έχει τρόπο υπαναχώρησης και πρέπει να δείξει ότι πέτυχε πράγματα με την εισβολή στην Ουκρανία , παρά το γεγονός ότι τα σχέδιά του για μία επίθεση – αστραπή δεν ευοδώθηκαν.
Οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία
Οι δυτικοί ηγέτες έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, περιορίζοντας την ικανότητά της να έχει πρόσβαση σε 630 δισεκατομμύρια δολάρια (470 δις £) από τα αποθέματά της.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης απαγορεύσει σε άτομα και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών και το ταμείο περιουσίας της.
Ορισμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν επίσης από το διεθνές σύστημα Swift, το οποίο επιτρέπει την ομαλή διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων. Η απαγόρευση θα καθυστερήσει τις πληρωμές που λαμβάνει η Ρωσία για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Άλλες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν:
- μεγάλες ρωσικές τράπεζες αποκλείστηκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, εμποδίζοντάς τις να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και πληρωμές
- όλες οι ρωσικές τράπεζες θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία
- το ρωσικό κράτος και οι μεγάλες εταιρείες δεν θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση ή να δανειστούν χρήματα στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου
- θα τεθεί ένα όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου
Η ΕΕ είπε επίσης ότι θα στοχεύσει το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών εταιρειών.