Συζητάνε οι Η.Π.Α με τη Βενεζουέλα για μια πετρελαϊκή συμφωνία με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα από την τριπλή πετρελαϊκή εξάρτησή της, πρωτίστως από τη Ρωσία και δευτερευόντως από το Ιράν και από την Κίνα; Οι φήμες στη διεθνή σκηνή και στο κόσμο των διπλωματών «δίνουν και παίρνουν» αλλά η χρονική στιγμή που Αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στο Καράκας σίγουρα δεν είναι τυχαία…
Η Ρωσία από το 2019 έχει θέσει τα χρηματοοικονομικά της συστήματα στη διάθεση της «Petróleos de Venezuela» ενώ το Ιράν αποστέλλει στο Καράκας ελαφρύ πετρέλαιο.
Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα και το Ιράν, έχουν καταφέρει να πολλαπλασιάσουν τη πετρελαιοπαραγωγή της Βενεζουέλας έπειτα από την καθίζηση στα 300.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία επήλθε από το εμπάργκο που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο τριπλός ξένος δάκτυλος στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας εκτόξευσε το 2021 τη ντόπια παραγωγή στα 760.000 βαρέλια, ποσότητα η οποία ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται εκείνης της δεκαετίας του ’90. Πάντως οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ντόπια παραγωγή δύναται να φθάσει μέχρι και τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Στους άμεσους στόχους των Αμερικανών εκτιμάται ότι είναι η εκτροπή των εξαγωγών που κατευθύνονται προς την Κίνα σε διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού και η αντικατάσταση του ιρανικού διαλύματος με υλικά δυτικής προελεύσεως. Οι ειδικοί του χώρου των πετρελαίων ισχυρίζονται ότι τα αποθέματα της Βενεζουέλας δεν είναι σε θέση να μετριάσουν τις τιμές των καυσίμων, όμως μια συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Οι ΗΠΑ ανακτούν γεωπολιτικό έδαφος, ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου ώστε να αντικαταστήσει τα έσοδα που εισρέουν από το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο είναι πλέον μπλοκαρισμένο από τις αμερικανικές κυρώσεις.