Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Η Ουκρανία «κυρίαρχο» θέμα στην ατζέντα

Αρχίζουν την Πέμπτη οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής - Αναμένεται να εξεταστεί και η έκδοση ευρω-ομολόγου ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση - Επί τάπητος και το ελληνικό «Σχέδιο έξι Σημείων» για την αντιμετώπιση της

Στη βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,  αρχίζουν την Πέμπτη στις Βερσαλίες, οι εργασίες, μιας από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν μία σειρά αποφάσεων και πληροφορίες θέλουν ότι επί τάπητος θα τεθεί και η πρόταση έκδοσης ενός ευρωομολόγου πολλών δισεκατομμυρίων, ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.

Το πλάνο αυτό έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κοινές ομολογίες, καθώς και το ύψος των χρημάτων που πρέπει να συγκεντρωθούν.

Το συγκεκριμένο ευρωομόλογο θα είναι στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης και αναμένεται να δώσει ανάσα σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες που δοκιμάζονται από την εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την έκδοση ομολόγων από την Κομισιον και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις κατά τόπους περιοχές σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Οι έξι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Στην αυριανή σύνοδο κορυφής αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό «Σχέδιο έξι Σημείων» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων που θα έχει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως το πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ηγετών.

1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση

2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%

3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία

4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.

5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.

6.Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει στις 10 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την πρώτη ημέρα θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και το θέμα της άμυνας και της ενέργειας. Στις 11 Μαρτίου, οι «27» θα συζητήσουν για το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο», παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Eurogroup.

Συνεδριάζει και η ΕΚΤ

Αύριο συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί μια πιο προσεκτική στάση.

Αναλυτές αναφέρουν ότι, οι ευρωπαίοι τραπεζίτες θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση προτού δεσμευτούν για οποιεσδήποτε ουσιαστικές αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να αυξάνεται επιθετικά. Η νέα άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η περαιτέρω διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκε από την κρίση σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την αύξηση των τιμών παραμένουν σταθερά ανοδικοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο