“Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να ενισχύσει τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες και να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, αν δεν σταματήσει στην Ουκρανία” υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο POLITICO.
Ο Επίτροπος εμπορίου, ο οποίος μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση και βασίζεται στην εμπειρία του ως πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, είπε ότι “η ΕΕ έπρεπε να λάβει στα σοβαρά τη ρωσική απειλή, μετά από χρόνια αμφιβολιών από τις Βρυξέλλες προς τη Μόσχα. Εάν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν είναι τώρα σε κάποιο είδος επιθετικής πολεμικής διάθεσης και δυστυχώς είναι πιθανό αυτή η επιθετικότητα να συνεχιστεί σε άλλες χώρες»
Σε ερώτηση άν ανησυχεί ιδιαίτερα για τη Μολδαβία, στάθηκε περισσότερο στις χώρες της Βαλτικής «Αν κοιτάξετε την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Ρωσίας και ακόμη και τις δηλώσεις που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τα συμφέροντα της Λευκορωσίας να έχει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, και την αυξανόμενη αντιβαλτική ρητορική — στην Ουκρανία, ξεκίνησε επίσης με την αυξανόμενη αντι-ουκρανική ρητορική».
Για το αν είναι σοβαρή η πυρηνική απειλή της Ρωσίας, ο Ντομπρόβσκις απάντησε: «Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό ενδίδουμε σε αυτόν τον εκβιασμό επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνέχεια ενάντια σε όλα. Ο Πούτιν θα συνεχίσει τους επιθετικούς του πολέμους, θα χρησιμοποιεί πάντα αυτόν τον εκβιασμό», είπε. «Αυτά είναι μαθήματα που έπρεπε να έχουμε μάθει πριν. Ο κατευνασμός του επιτιθέμενου δεν λειτουργεί και ο επιτιθέμενος πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο.»
Ο Ντομπρόβσκις είναι επίσης δύσπιστος σχετικά με τις διπλωματικές προσεγγίσεις στον Πούτιν. «Το ερώτημα είναι αν φέρουν κάποια απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη διακοπή του πολέμου ή τουλάχιστον την παροχή κατάπαυσης του πυρός ή ανθρωπιστικών διαδρόμων. Επί του παρόντος, δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκε».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας τόνισε ότι νέες κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να έρθουν εντός των ημερών. «Τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού», είναι η άποψη του Ντομπρόβσκις
«Θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα, γιατί αυτή η επιθετικότητα δυστυχώς δεν σταματά, επομένως θα πρέπει να δούμε έναν τρόπο —κατά μία έννοια— να σταματήσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο».