Κόσμος

Μείζονα παρέμβαση της Κίνας στο Ουκρανικό: Κατηγορεί το ΝΑΤΟ, πως «έσπρωξε στα άκρα» την κατάσταση

Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει εισβολή τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα την αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προέβη σε μία ασυνήθιστη κίνηση, καθώς πήρε θέση, αναφορικά με τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Πυρά» κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η Κίνα κατηγορώντας πως οι κινήσεις τους ώθησαν την ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, στα άκρα, λίγες ώρες μετά την τριμερή τηλεδιάσκεψη του Σι Τζινπίνγκ με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιζιάν, κάλεσε τις ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της Κίνας και να αποφύγουν να υπονομεύσουν τα δικαιώματά της ή τα συμφέροντά της στον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος και των δεσμών με τη Ρωσία.

Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων γιουάν στέλνει η Κίνα στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι ο κινεζικός Ερυθρός Σταυρός θα χορηγήσει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5 εκατομμυρίων γιουάν στην Ουκρανία, το οποίο θα συνίσταται από είδη για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα έχει ωθήσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι κάτοικοι της περικυκλωμένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, υφίστανται ήδη σημαντικές στερήσεις, όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση, τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό έπειτα από περισσότερο από μια εβδομάδα βομβαρδισμών.

Στη γραμμή της Ρωσίας η Κίνα: Χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Κίνα αρνείται να χαρακτηρίσει εισβολή τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα την αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Ωστόσο, έχει καλέσει και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την κρίση και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, όντας ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας, το Πεκίνο θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Πάντως, η επίθεση στο ΝΑΤΟ που εξαπέλυσε η Κίνα είναι ενδεικτική των προθέσεών της, ήτοι, αποτελεί και ένα είδος προειδοποίησης προς τη Δύση, να μην επιχειρήσει να εμπλακεί περαιτέρω στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία «έστησαν» πρόσφατα την νέα συμμαχία AUKUS με κύριο στόχο τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχία.

Ξαφνικά η Kίνα καλεί Ελλάδα και Τουρκία να αποφεύγουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο – Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, που πήρε θέση αναφορικά με τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, δήλωσε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με το Sigmalive, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, δήλωσε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

«Καλώ τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης και να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω διαλόγου, προστατεύοντας από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου»,