Αμφισβητήθηκε όσο κανείς άλλος συνάδελφός του στον πλανήτη για τις επιλογές και τις αποφάσεις του την περίοδο της πανδημίας, όταν όλος ο κόσμος μπήκε σε καθεστώς lockdown και τα πάντα σταμάτησαν…
Για την ακρίβεια όχι τα πάντα κι όχι όλοι… Η Σουηδία έμεινε ανοιχτή, δεν επέβαλε ποτέ lockdown, περιορίστηκε μόνο σε συστάσεις προς τους πολίτες και δεν φόρεσε ποτέ μάσκα υποχρεωτικά.
Όλα τα παραπάνω έχουν ονοματεπώνυμο. Άντερς Τέγκνελ , ο Σουηδός επιδημιολόγος που κράτησε τη χώρα ανοιχτή.
Ο Τέγκνελ φαίνεται πως ολοκλήρωσε το έργο του και παραιτείται από σύμβουλος της κυβέρνησης για να αναλάβει καθήκοντα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας, θα εργαστεί ως ανώτερος σύμβουλος σε ομάδα του ΠΟΥ για τον συντονισμό της διάθεσης εμβολίων.
Το πρόσωπό του Τέγκνελ εμφανίστηκε σε μπλουζάκια που έγραφαν «Εμπιστευόμαστε τον Τέγκνελ», ακόμα και σε τατουάζ. Ο επιδημιολόγος χρειάστηκε όμως να τεθεί υπό αστυνομική προστασία έπειτα από απειλές που δέχτηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.
Η Σουηδία έχει καταγράψει πάνω από 17.000 θανάτους λόγω του κορωνοϊού. Ο κατά κεφαλήν αριθμός των νεκρών είναι μακράν μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, παραμένει όμως μικρότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν lockdown.
Ο Τέγκνελ, σήμερα 65 ετών, επέμεινε ότι η κρίση μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εθελοντικά μέτρα που δεν θα διέβρωναν την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημόσιες αρχές.
Όταν όμως οι θάνατοι ξεπέρασαν τα νούμερα άλλων σκανδιναβικών χωρών, ο Τέγκνελ κατηγορήθηκε για διόγκωση των επιπτώσεων της πανδημίας και πτώση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Επιτροπή που διόρισε η σουηδική κυβέρνηση έπειτα από πιέσεις της αντιπολίτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που λήφθηκαν στην αρχή της πανδημίας ήταν ανεπαρκή, σεβάστηκαν όμως τις προσωπικές ελευθερίες και κινήθηκαν γενικά προς την σωστή κατεύθυνση.