Άποψη

Μέτρα στήριξης αναβάλλονται όλα για τέλος Μαρτίου

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία.

Οι ανατριχιαστικοί ήχοι του συναγερμού για την εθνική οικονομία, έχουν προκαλέσει συναγερμό σε όλο το κυβερνητικό επιτελείο. Η τρομακτική αύξηση των υγρών καυσίμων, φαίνεται πως προσώρας τουλάχιστον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε κατά πολύ χθες τα 2 ευρώ, ενώ οι ειδικό της αγοράς, εκτιμούν πως αν δεν τελειώσει σύντομα η Ουκρανική κρίση, στο επόμενο δεκαήμερο, η τιμή της αμόλυβδης, μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 2,40 ευρώ. Ειρήσθω εν πάροδω πως η φθηνότερη τιμή βενζίνης που σημειώθηκε χθες στο νόμο Αττικής, ξεπερνούσε τα 1,85 ευρώ!

Την ώρα που ο Τζο Μπάϊντεν ανακοίνωνε το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία, οι παγκόσμιες αγορές εκτίνασσαν τη τιμή του στα ύψη. Ταυτοχρόνως ενισχύθηκε και ο κίνδυνος αύξησης του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης των σπρεντ  των ελληνικών ομολόγων. Με συνέπεια να μετατεθούν όλες οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο τέλος Μαρτίου.

Μια λογική πράξη, μεν, αλλά με αυξημένο το ποσοστό του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου, καθώς ο Μάρτιος ανέκαθεν ήταν ο τελευταίος χειμωνιάτικος μήνας.

Αν τώρα δεν πραγματοποιηθούν αλλαγές και γενναίες ενισχύσεις, το τίμημα θα είναι βαρύ για τα νοικοκυριά. Το επόμενο τριήμερο με το νέο χιονιά εκτιμάται πως θα προκαλέσει ακόμη  μεγαλύτερο σοκ στους λογαριασμούς του ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι οποίοι θα αποπληρώνονται για καιρό μετά, με συνέπεια να  συνεχίζει να επιβαρύνεται σημαντικά το μεσαίο πορτοφόλι και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Ο κύκλος των συνεπειών θα έχει επιπτώσεις και στα καταναλωτικά αγαθά αλλά και ενδεχομένως στον εσωτερικό τουρισμό. Καθώς θα παρατηρηθεί, όπως εκτιμάται, από τους παράγοντες της αγοράς, οικονομική αυτοσυγκράτηση αφού όλοι θα αναμένουν τον επόμενο δύσκολο χειμώνα. Εξάλλου οι τιμές των καυσίμων θεωρείται αδύνατον να μειωθούν.

Εάν η Ελλάδα δεν στηριχτεί με γενναίο πρόγραμμα από την Ευρώπη, η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται σε μια ανακύκλωση αύξησης των τιμών, ίσως εκτιμούν και κυβερνητικοί παράγοντες.  Οι οποίοι θέτουν ως προϋπόθεση για την αλλαγή του αρνητικού οικονομικού κλίματος τόσο τη πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και το μέγεθος της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Αν φυσικά στις επόμενες ημέρες η Ευρώπη αποφασίσει είτε να παγώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας είτε να το αλλάξει εξολοκλήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών αλλά και στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συζητείται εντόνως η λήψη μιας γενναίας και ιστορικής απόφασης: την εκ νέου σύνταξη ενός «επαναστατικού», Προγράμματος Σταθερότητας που θα λαμβάνει υπόψη του, τα νεωτέρα δεδομένα όπως έχουν προκύψει από τη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στην ευρωζώνη. Ακόμη και οι αμυντικές δαπάνες αλλά και οι ενεργειακές εξαιρεθούν από τα ελλείμματα και το προϋπολογισμό, μπορεί να αποτελέσουν μια βαθιά ανάσα, αλλά θα εκτινάξουν το χρέος…

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη πλανάται το φάσμα του…ψωμιού. Τα σιτηρά στο παγκόσμιο χρηματιστήριο πήραν κυριολεκτικά φωτιά. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει να εξαφανιστεί από την ευρωπαϊκή αγορά το σιτάρι είναι πολύ σοβαρός. Σημειωτέον πως η Ρωσία είναι ο Νο1 εξαγωγέας σιταριού στον πλανήτη και μαζί με την Ουκρανία κατέχουν το 1/4 των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού,  όπως επίσης το 19% της προσφοράς καλαμποκιού και το 80% της προσφοράς ηλιέλαιου. Η διακοπή των αθρόων παραδόσεων σιτηρών, έχει προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη ζημιά, η οποία αποτυπώνεται στους χρηματιστηριακούς δείκτες και προφανώς θα «εμφανιστεί» στις τιμές προϊόντων όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο