“Βήμα” πίσω και “άνοιγμα” στη Μόσχα φαίνεται πως κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όπως προκύπτει από τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, όσον αφορά στην ένταξή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που προκάλεσε την αντίδραση δια της εισβολής της Ρωσίας.
Επίσης εμφανίστηκε έτοιμος για «συμβιβασμό» σε ότι αφορά στο καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), στη μονομερή αναγνώριση των οποίων προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος λίγο πριν την εισβολή.
«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε. Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».
«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.
«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».
«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.