People

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: 11 + 1 φράσεις σπουδαίων κυριών

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Παγκόσμια ημέρα γυναίκας και είναι αφιερωμένη στους αγώνες για τα γυναικεία δικαιώματα.

Η πρώτη φορά που εορτάστηκε η Παγκόσμια ημέρα γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη. Η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές καταρρίπτουν αυτό το σενάριο ως μύθο.

Αργότερα, το 1910 προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών η 8η Μαρτίου, οπότε και καθιερώθηκε.

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών ως πρόδρομος της γενικής συνάντησης της Δεύτερης Διεθνούς Σοσιαλιστικής Κοινότητας στη Κοπεγχάγη της Δανίας. Εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές, η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες.

Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Οι γυναίκες ζήτησαν να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και της κατοχής δημοσίων αξιωμάτων. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης κατά της διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία

Το 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες.

Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Ίσως σε κάποιους φαντάζει παράξενο ότι, εν έτει 2020, μιλάμε ακόμη για γυναικεία δικαιώματα, σαν να αποτελεί κάποιο ειδικό θέμα και όχι ένα αυτονόητο κεκτημένο.

Κι όμως, δυστυχώς, η ύπαρξη του γυναικείου φύλου σε όλες τις κοινωνικές πτυχές της σύγχρονης ζωής δεν εκλαμβάνεται ως κάτι αυτονόητο και φυσικό, στον βαθμό που θα έπρεπε, παρά το γεγονός των μεγάλων υποσχέσεων και διατρανώσεων για αυτή την πολυπόθητη ισότητα.

Η Ημέρα της Γυναίκας, λοιπόν, αποτελεί μία γιορτή αφιερωμένη στη μοναδικότητα του γυναικείου φύλου, τα επιτεύγματα σπουδαίων γυναικών και τους αγώνες που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια για ισότητα των δύο φύλων.

Παράλληλα, όμως, είναι και μία ημέρα που μας θυμίζει ότι δεν έχουμε επιτύχει ακόμη όσα θα έπρεπε ως κοινωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ίσως, άλλωστε, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να μη χρειάζεται να γιορτάζουμε ξεχωριστά την ύπαρξη της γυναίκας, γιατί τότε θα αναγνωρίζουμε την αξία της καθημερινά.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια των αγώνων για την ανάδειξη της αξίας και των ικανοτήτων των γυναικών, ξεχώρισε η φωνή και η παρουσία ορισμένων γυναικών, που με τη δράση τους άφησαν το δικό τους σημαντικό στίγμα στην προσπάθεια της καθιέρωσης του γυναικείου φύλου ως ισότιμου στην κοινωνία.

Γυναίκες που αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπα, που ενέπνευσαν και εξακολουθούν να εμπνέουν, γυναίκες του χθες και του σήμερα, που μίλησαν για τη γυναικεία ταυτότητα με έναν τρόπο ξεχωριστό, που μας θυμίζει τι αξίζει και τι μπορεί να καταφέρει μία γυναίκα.

Πολλές από αυτές, μάλιστα, καινοτόμησαν με τη δράση τους και την στάση που κράτησαν απέναντι στην κοινωνία.

Από την Frida Kahlo και την Audrey Hepburn, που ανήκαν σε εποχές όπου η γυναικεία φωνή σχεδόν δεν ακουγόταν, μέχρι την Emma Watson, που αποτελεί πρότυπο για τα σημερινά κορίτσια και την Michelle Obama, που επηρέασε με την στάση της την παγκόσμια γυναικεία κοινότητα, έχουν υπάρξει στο πέρασμα του χρόνου σπουδαία πρότυπα, που έστρωσαν τον δρόμο προς τον τελικό στόχο: την αναγνώριση, την αποδοχή, την ίση μεταχείριση.

Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο σπουδαίες κουβέντες σημαντικών κυριών:

«Αν θέλετε κάτι να ειπωθεί, ζητήστε το από έναν άνδρα. Αν θέλετε κάτι να πραγματοποιηθεί, ζητήστε το από μία γυναίκα», Margaret Thatcher

«Δεν υπάρχει κανένα όριο στο τι μπορούμε, ως γυναίκες, να καταφέρουμε», Michelle Obama

Μια γυναίκα με φωνή είναι, εξ ορισμού, μια ισχυρή γυναίκα», Melinda Gates

«Oι γυναίκες είναι η μεγαλύτερη αναξιοποίητη δεξαμενή ταλέντου στον κόσμο», Hillary Clinton

«Προσωπικά εγώ δεν κατάφερα ποτέ να μάθω τι ακριβώς είναι ένας φεμινιστής. To μόνο που ξέρω είναι ότι οι άνθρωποι με αποκαλούν φεμινίστρια κάθε φορά που εκφράζω απόψεις που με διαφοροποιούν από το χαλάκι της πόρτας», Rebecca West

«Οι εξτρεμιστές έχουν δείξει τι τους φοβίζει περισσότερο: Ένα κορίτσι με ένα βιβλίο», Malala Yousafzai

«Κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος χωρίς την συγκατάθεσή σου», Eleanor Roosevelt

«Πώς μπορούμε να επηρεάσουμε την αλλαγή στον κόσμο, όταν μόνο οι μισοί από εμάς είναι καλεσμένοι ή καλοδεχούμενοι να συμμετέχουν στην συζήτηση;», Emma Watson

«Οι γυναίκες που επιδιώκουν να είναι ίσες με τους άντρες δεν είναι αρκετά φιλόδοξες», Marilyn Monroe

«Η προσπάθεια να είσαι άντρας είναι η σπατάλη μίας γυναίκας», Coco Chanel

«Είμαι ο τύπος της γυναίκας που, αν θελήσω το φεγγάρι, θα το κατεβάσω μόνη μου», Frida Kahlo

«Η γυναίκα είναι, τελικά, ένα δώρο από τον Θεό στον άνθρωπο», Audrey Hepburn

Με πληροφορίες από Portraits.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο