Η πρόσφατη ανάλυση του ερευνητή Πλάμεν Τόντσεφ (δημοσιεύτηκε στο συνδρομητικό K-Report), ειδικό σε θέμα της Ευρασίας, κατέδειξε την μεγάλη εικόνα για την εισβολή της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτή, ο Πούτιν, θέλοντας να δυναμώσει τη χώρα του στην παγκόσμια σκηνή και χωρίς να υπολογίζει, εδώ και καιρό, σε καμιά βοήθεια της Δύσης, “αρπάζει” τη μεγάλη ευκαιρία που του δίνει η Ευρασιατική ζώνη. Τι σημαίνει αυτό;
Η ρωσική θεωρία εξωτερικής πολιτικής του Ευρασιατισμού αποτελεί τη βάση της δράσης της χώρας, η οποία, χωρίς να ανήκει είτε στην Ευρώπη, είτε στην Ασία αμιγώς, διεκδικεί τη θέση της ως μια σημαντική παγκόσμια δύναμη. Με τη διαφορά ότι στην άλλη πλευρά, μακριά από την καρδιά της Ευρώπης, η Μόσχα “βλέπει” το δικό της γήπεδο, τη δική της “έδρα”, εκεί όπου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της να κερδίσει τα δύσκολα και επίπονα παιχνίδια και, τελικά, να επικρατήσει.
Η ανηφορα που εχει μπροστα του ο Πουτιν
Ξέρει όμως πολύ καλά ότι για να τα καταφέρει, απαιτούνται ανηφορικά βήματα:
* Να πέσει στην “αγκαλιά” της Κίνας και παράλληλα να εμποδίσει την επέκταση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή.
* Να μετατρέψει την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση βασικό όχημα προώθησης των ρωσικών συμφερόντων.
* Να γίνει βασικός πόλος εγγυήτριας δύναμης για τα υπόλοιπα μέλη της Ενωσης (Αρμενία, Καζακστάν, Κιρζιγία, Λευκορωσία) και, αν χρειαστεί, να προχωρήσει σε πολιτική ένωση αυτών των χωρών.
Στη παγκόσµια σκηνή τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η θεωρία της περιφερειοποίησης που αφορά στη συνεργασία κρατών, φορέων, οργανισµών και η οποία έχει ως αφετηρία τη δηµιουργία ελευθέρων οικονοµικών ζωνών.
* Να αντέξει και να βρει διέξοδο στις κυρώσεις της Δύσης για να καταφέρει να επεκταθεί στην Ευρασία όπου μπορεί πιο εύκολα να δυναμώσει στρατηγικά και να βρει πλήθος εναλλακτικών επιλογών.
Ισως να πλησιάζει η ώρα για να απαντηθεί το αιώνιο ερώτημα που πλανάται για τη θέση της Ρωσίας … Αποτελεί προέκταση της Ευρώπης στην Ασία ή προέκταση της Ασίας στην Ευρώπη;