Focus

Η ρωσική βότκα Stolichnaya αλλάζει όνομα σε «Στόλι»

H προέλευση της παραγωγής της Stolichnaya μπορεί να σας εκπλήξει.

Η ρωσική βότκα Stolichnaya θα φέρει στο εξής το παρατσούκλι της «Stoli» – που είναι και το όνομα της μητρικής της εταιρείας Stoli Group – σε ένα σημαντικό rebrand ως «άμεση απάντηση» στην κατάσταση πολέμου της Ουκρανίας. Αλλά η προέλευση της παραγωγής της Stolichnaya μπορεί να σας εκπλήξει. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πού κατασκευάζεται πραγματικά.

Η ρωσική βότκα Stolichnaya ανακοινώνει το rebrand Stoli

Σε ένα δελτίο τύπου του PR Newsire με ημερομηνία 4 Μαρτίου 2022, ο Όμιλος Stoli ανακοίνωσε ένα «σημαντικό rebrand». Η ναυαρχίδα της, Stolichnaya, θα πάψει να είναι γνωστή με αυτό το όνομα.

Αντίθετα, η βότκα «θα πωλείται και θα διατίθεται αποκλειστικά στην αγορά» ως Stoli.

Η εταιρεία ανέφερε τρεις παράγοντες που συνέβαλαν πίσω από την αλλαγή του ονόματος, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών διαφορών μεταξύ του ιδρυτή της και του Βλαντιμίρ Πούτιν και της επιθυμίας «να αναπαραστήσει με ακρίβεια τις ρίζες του Stoli στη Λετονία».

«Αυτό είναι πολύ προσωπικό για εμάς», πρόσθεσε ο παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Stoli, Damian McKinney. «Έχουμε υπαλλήλους, συνεργάτες και διανομείς στην περιοχή που επηρεάζονται άμεσα» – δηλαδή την Ουκρανία. «Ζητούν να πάρουμε μια τολμηρή στάση. Αυτό είναι ένα δραστικό και ουσιαστικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε».

Η βότκα Stoli είναι όντως ρωσική;

Όπως αναφέρθηκε, ο Όμιλος Stoli ανέφερε τις «ρίζες του στη Λετονία» στην απόφασή του να μετονομάσει τη ρωσική βότκα Stolichnaya σε Stoli.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Γιούρι Σέφλερ σχολίασε, στο δελτίο τύπου που αναφέρεται παραπάνω, ότι «είναι εξόριστος από τη Ρωσία από το 2000 λόγω των αντίθετων απόψεων  με τον Πούτιν»

Σύμφωνα με το Forbes, είναι Ρώσος πολίτης αλλά ζει στη Γενεύη της Ελβετίας. Η βότκα Stoli έχει απαγορευτεί στη Ρωσία από τότε που υπήρξε διαφωνία ιδιοκτησίας μεταξύ της Shefler και της ρωσικής κρατικής Sojuzplodoimport, η υπόθεση μάλιστα πήγε στο ρωσικό ανώτατο δικαστήριο.

Στη διαφήμισή της, σύμφωνα με τους New York Times, η Stolichnaya είχε προηγουμένως αυτοανακηρυχθεί «μητέρα όλων των βότκας από την πατρίδα της βότκας» –δηλαδή τη Ρωσία– αλλά το 2010 άλλαξε τις ετικέτες της για να γράφουν απλώς «βότκα premium».

Το μεγάλο μποϊκοτ

Το 2013, μετά από εκκλήσεις για μποϊκοτ της βότκας Stolichnaya για τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το ρωσικό κράτος, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου SPI Val Mendeleev είπε «δεν θα βλάψετε τη Ρωσία ρίχνοντας το Stoli».

Ωστόσο, τα μπουκάλια που διατίθενται προς πώληση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού προέρχονται από ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, το οποίο διαχειρίζεται η Latvijas Balzams. Η Stolichnaya βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υπό παραγωγή εμπορικών σημάτων της Latvijas Balzams. Το 1938, ο ισότοπος εξήγαγε βότκα Stoli σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε άλλες  10 χώρες το 2007. Από το 2017, ήταν ο 11ος μεγαλύτερος φορολογούμενος στη Λετονία.