Τεχνολογία

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η Google τιμά τις γυναίκες

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Το Doodle της Google τιμά τις γυναίκες και δείχνει στιγμιότυπα της καθημερινότητας των γυναικών από όλο τον κόσμο.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας και η Google αφιέρωσε το σημερινό doodle. Πρόκειται για ένα κινούμενο slideshow που μας μεταφέρει σε όλον τον κόσμο για να ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινότητα των γυναικών σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Στο σημερινό doodle της Google μπορούμε να δούμε από πώς ζει μια γυναίκα που είναι μητέρα, που εργάζεται στο σπίτι, που είναι μηχανικός, σχεδιάστρια μόδας, που διδάσκει τις δεξιότητες της. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, οι οποίες με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Η ιστορία

Για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Η ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης εορτής, ωστόσο, δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην ουσία πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σημειώνεται βέβαια ότι σημαντική μερίδα Αμερικανών ιστορικών αμφισβητούν σήμερα το συγκεκριμένο περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς το ως μύθο.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Τη δεκαετία του ’60 όμως η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση αναζωογόνησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.