Άποψη

Ανοιχτοί δίαυλοι

Ο Γιώργος Σιαδήμας γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή έρχεται σε μια ιδιαίτερα συγκυρία με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, γιορτή της Ορθοδοξίας ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και στο Φανάρι.

Στη συνέχεια, το μεσημέρι θα έχει γεύμα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι μυημένοι από την συζήτηση στη Βουλή της περασμένης Τρίτης όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωνε το κοινοβούλιο για τις πρωτοβουλίες της ελληνικης κυβέρνησης μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία είχε αναφερθεί σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν τα οποία αφορούν και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει», έχει είπε ο πρωθυπουργός.

Δίνοντας παράλληλα ομως και το στίγμα του πλαισίου των συζητήσεων μεταξύ των δυο πλευρών.

«Δεν είμαι, λοιπόν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή τη συζήτηση με την πίστη των επιχειρημάτων μας».

Στο ενδιάμεσο όμως η χώρα μας όμως έστειλε και αλλά μηνύματα. Η Ελλάδα αποδεικνύει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο. Έλαβε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής. Μήνυμα ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ότι λογικές αναθεωρητισμού δεν γίνεται να γίνονται αποδεκτές όπως τονίζουν στην κυβέρνηση.

Αν και οι Τούρκοι τουλάχιστον δημοσίως προσπαθούν να βάλουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με θετική διάθεση μεν αλλά με συγκεκριμένο πλάνο δε.

Χαρακτηριστικό είναι οτι σύμφωνα με πληροφορίες ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, ειδικά από το μεσημέρι και μετά τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πήραν φωτιά για να πέσουν οι τόνοι και να οριστεί ένα πλαίσιο συζήτησης. Ένα πλαίσιο που δεν θα οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά θα λειτουργήσει ως πεδίο εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαίο οτι η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν το μεσημέρι της Τρίτης.

Να σημειωθεί πως σε αυτό το τετ α τετ ουσιαστικά οι δυο ηγέτες θα είναι μόνοι τους, έχοντας στο πλευρό τους ένα με δυο στενους συνεργάτες.

Είναι σαφές οτι η συζήτηση θα έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ και την νοτιοανατολική πτέρυγα όπως δημοσίως έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός που τα δεδομένα αλλάζουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα και οι δυο πλευρές παρα τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις, ειδικά από την πλευρά των Τούρκων επιδιώκουν ένα ήρεμο καλοκαίρι χωρίς εντάσεις στην Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχρονικά υποστηρίζει οτι είναι καλύτερα να μιλάς και να έχεις διάλογο με την άλλη πλευρά παρά να μην έχεις ανοιχτούς διαύλους. Και αυτό κάνει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία.