Η ακτογραμμή των ΗΑΕ αποτελείται από χιλιόμετρα παραλιών. Φιλοξενεί χιλιάδες είδη θαλάσσιας ζωής. Πολλά εστιατόρια στο Ντουμπάι επικεντρώνονται στη χρήση εγχώριων υλικών όπου είναι δυνατόν. Και μια από τις ξεχωριστές λιχουδιές που σερβίρονται εδώ είναι τα στρείδια. Στο εστιατόριο Maine New England Brasserie Company, τα στρείδια είναι το σήμα κατατεθέν του μενού. Οι πελάτες παραγγέλνουν 50.000 στρείδια το μήνα.
Το Maine είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρειδιών στην περιοχή, μέσω των τριών μαγαζιών του. Παλιά πετούσαν τα όστρακα στα σκουπίδια και κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τώρα, το εστιατόριο συνεργάζεται με ένα τοπικό οικολογικό σχολείο και μια οργάνωση για να επιστρέψουν αυτά τα όστρακα στη θάλασσα και να στηρίξουν τον ύφαλο.
«Νιώθουν ότι κάνουν κάτι για το περιβάλλον»
Ο Τζόι Γκαζάλ είναι ιδρυτής και διευθυντικός εταίρος του Maine New England Brasserie Company. Μας εξηγεί: «Πετάγαμε τεράστιες ποσότητες οστράκων κάθε μήνα. Το Dubai Oyster Project είναι το πρώτο έργο αποκατάστασης υφάλων που χρησιμοποιεί τα όστρακα των στρειδιών μας για τη δημιουργία τεχνητών υφάλων στη θάλασσα. Ενημερώνουμε τους πελάτες μας ότι τα στρείδια που παίρνουν, επιστρέφουν πίσω στη θάλασσα και ότι κάθε στρείδι που αναγεννάται μπορεί να φιλτράρει το καθένα, 50 γαλόνια νερού την ημέρα. Αυτό δημιουργεί ένα φυσικό ενδιαίτημα που φιλτράρει το νερό και συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Αυτό χαροποιεί τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις χελώνες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Νιώθουν ότι κάνουν κάτι για το περιβάλλον».
Η συνεργασία έγινε δυνατή μέσω ενός επιχειρηματία με έδρα το Ντουμπάι. Ο Φάντι Αμπού Γκάλι είναι συνιδρυτής του Dubai Oyster Project: «__Ο Τζόι ήρθε σε μένα με αυτό το πρόβλημα. Σκεφτήκαμε τρόπους για να το λύσουμε. Είμαι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο σχολείο Arbor. Έχω συνεργαστεί με την EMEG, τη Θαλάσσια Περιβαλλοντική Οργάνωση των Εμιράτων, για περίπου 18 χρόνια. Άρα είμαι πολύ εξοικειωμένος με το Καταφύγιο του Τζέμπελ Άλι. Συνδύασα τα πράγματα και έφτιαξα ένα ωραίο πρότζεκτ που αφορά την εκπαίδευση, το περιβάλλον και το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. Ήταν όνειρό μου. Έχω παιδιά και πάντα ήθελα να αφήσω ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά μας. Το πρότζεκτ συνδυάζει το περιβάλλον, την εκπαίδευση και το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. Άρα καλύπτει πολλά πράγματα».
Ο σκοπός του έργου
Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσικού συστήματος υφάλων στα ανοικτά των ακτών του Ντουμπάι για την προώθηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη δημιουργία ενός φυσικού οικοτόπου για την απειλούμενη με εξαφάνιση χελώνα. Το Σχολείο Arbor προσφέρει ένα μοναδικό πρόγραμμα σπουδών οικολογικού περιεχομένου. Αυτοί οι μαθητές μελετούν την ωκεανογραφία των ΗΑΕ. Σε αυτήν την τάξη, γεμίζουν πεταμένες παγίδες ψαριών, που ονομάζονται γκαργκόρ, με τα όστρακα στρειδιών. Τα επαναχρησιμοποιημένα όστρακα θα αποτελέσουν το μέρος, όπου θα αναπτυχθεί η θαλάσσια ζωή.
Ο Μπεν Ρεν είναι σύμβουλος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου: «Το πρότζεκτ με τα στρείδια ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρουμε το πρόγραμμα σπουδών από την τάξη στον πραγματικό κόσμο. Όλοι οι μαθητές μας περνούν χρόνο στις παραλίες και εξοικειώνονται με τις προκλήσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έχουμε ήδη τοποθετήσει ορισμένα μέρη στον ύφαλο. Για να τον παρακολουθούμε πιο εύκολα, τα παιδιά κατασκευάζουν κουτιά που θα προσαρμόζονται σ’ αυτόν.
Θα μπορούμε να τα αφαιρέσουμε από το νερό και να τα εξετάσουμε στην παραλία μόνοι μας, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Τους επιτρέπει πραγματικά να δουν πολύ πιο προσεκτικά τι συμβαίνει σε αυτούς τους νέους υφάλους. Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε σε περίπου έξι μήνες με αυτή την ομάδα που θα είναι τότε στην Ενάτη τάξη και την επόμενη ομάδα της Ογδόης και να κάνουμε μια παράδοση».
Με την υποστήριξη της Θαλάσσιας Περιβαλλοντικής Οργάνωσης των Εμιράτων, οι μαθητές του σχολείου τοποθέτησαν και παρακολουθούν την ανάπτυξη των δομών. Τα γκαργκόρ θα μετατραπούν σε βιολογικά δομικά στοιχεία και θα τοποθετηθούν στην ανοικτή θάλασσα στο Θαλάσσιο Πάρκο της Οργάνωσης. Είναι μια διαδικασία που ονομάζεται οικολογική αποκατάσταση. Εάν το έργο σημειώσει επιτυχία, μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλες περιοχές εκτός του πάρκου, συμβάλλοντας στη βελτίωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος των ΗΑΕ.
Τους τελευταίους έξι μήνες, περίπου 250.000 όστρακα στρειδιών έχουν δωρηθεί από το εστιατόριο στο σχολείο
Η Ιμάν είναι μια από τις μαθήτριες του σχολείου: «Είναι πραγματικά πολύ ωραίο γιατί τα περισσότερα σχολεία, δεν κάνουν τόσα πρακτικά πράγματα. Μαθαίνουμε κυρίως θεωρία. Το να κάνουμε τέτοιες δράσεις, μας βοηθά να κατανοήσουμε τα προβλήματα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τα λύσουμε».
Ο συμμαθητής της Φλόρις συμπληρώνει: «Νομίζω ότι είναι ωραίο. Όταν τα χρησιμοποιούμε, να τα βάζουμε πίσω. Είναι σαν οικολογικός κύκλος».
Η Τζανέλ τονίζει: «Δεν πιστεύει ότι μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, μέχρι να το πετύχεις. Το να κάνεις όμως κάτι μεγάλο όπως αυτό εδώ, είναι διασκεδαστικό. Μπορείς να δεις πώς θα εξελιχθεί».
Τους τελευταίους έξι μήνες, περίπου 250.000 όστρακα στρειδιών έχουν δωρηθεί από το εστιατόριο στο σχολείο. Ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους.