Ελλάδα

Χρυσά διαβατήρια: Οι Ρώσοι και η “κρυφή απειλή”

Τα «χρυσά διαβατήρια», οι Ρώσοι και μια κρυφή απειλή Το «φρένο» που έβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τους ρώσους πολίτες δεν αναμένεται να πλήξει το ελληνικό πρόγραμμα «Golden Visa»

Προς αναζήτηση διεξόδου στην Ευρώπη, εκατοντάδες Ρώσοι κυνηγούν» τη «χρυσή βίζα» στην Ελλάδα, επενδύοντας στην αγορά ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa ώστε να αποκτήσουν και ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Οι Ρώσοι βρίσκονται στην τρίτη θέση, πίσω από τους Κινέζους και τους Τούρκους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, το «φρένο» στα «χρυσά διαβατήρια» για τους Ρώσους πολίτες που έβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για το ελληνικό πρόγραμμα «Golden Visa».

Το 66,44% (6.391) των επενδυτών που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία είναι κινεζικής υπηκοότητας, ενώ μόλις το 6,43% (619 επενδυτές)είναι τουρκικής υπηκοότητας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, και το 6,22% (599 επενδυτές) είναι ρωσικής υπηκοότητας, που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.689 άδειες διαμονής σε Ρώσους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους.

Το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών στα κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο), καθώς και στα νότια προάστια της Αττικής. Πιο έντονο καταγράφεται το επενδυτικό αποτύπωμα των Ρώσων στο εγχώριο real estate σε παραθεριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων στην εγχώρια κτηματαγορά δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των Κινέζων και των Ισραηλινών. Οι Ισραηλινοί μπορεί να μην αποτελούν βασικούς επενδυτές του προγράμματος Golden Visa αλλά είναι βασικοί «παίκτες» στην εγχώρια κτηματαγορά επενδύοντας σε αυτοτελή κτίρια και σε διαμερίσματα με στόχο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώλησή τους ή την εκμετάλλευσή τους μέσω μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων τύπου Airbnb.

Oι Ρώσοι έχουν δείξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο και στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, η Αγγλία από το 2008 που εισήχθη το πρόγραμμα βίζας Tier 1 Investor (2 εκατ. στερλίνες ελάχιστο ποσό επένδυσης) έως και τα τέλη Μαρτίου 2020 έχει εκδώσει 2.581 βίζες σε ρώσους πολίτες.

«Οι ρώσοι επενδυτές μπορεί να έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα Golden Visa, αλλά μην ξεχνάμε ότι η απάντηση των Ρώσων στις κυρώσεις είναι πιθανόν να μην έρθει ευθέως από τους ίδιους αλλά από φιλικά προσκείμενες χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, εκφράζοντας φόβους για κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας που θα έπλητταν το εγχώριο πρόγραμμα Golden Visa.

«Ενδεχόμενη “απαίτηση” των Ρώσων, ως αντικυρώσεις, να μην επενδύονται κινεζικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο εγχώριο πρόγραμμα Golden Visa. Τα κινεζικά κεφάλαια, οι κινέζοι επιχειρηματίες, σε μεγάλο ποσοστό είναι άμεσα εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

Πληροφορίες OT /euro2day