Από αύριο, 8 Μαρτίου και μέχρι τις 15 Μαρτίου, παίζεται κυριολεκτικά το μέλλον της εθνικής οικονομίας για το τρέχον έτος. Εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων, εκρηκτικής αύξησης των τιμών και νέου μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος, η Ευρώπη, καλείται να λάβει, μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις της. Αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, προς τα κράτη μέλη, για τους τρόπους στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το υψηλό κόστος της ενέργειας.
Όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα, σειρά πρωτοβουλιών και γενναίων επιχορηγήσεων ή στη χειρότερη περίπτωση αυτονομία κινήσεων των κρατών-μελών. Δυο ημέρες, αργότερα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρώπη, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κληθεί να αντιμετωπίσει το φάσμα της νέας ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η υπόθεση των ομολόγων.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ των αγορών, εκτιμούν πως απαιτείται η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Η ΕΚΤ διαθέτει ένα από τα ισχυρά όπλα καθώς δεν θα χρειαστεί να εξαγγείλει νέα μοντέλα που θα χρειαζόντουσαν μεγαλύτερο χρόνο εφαρμογής. Ούτως ή άλλως το οικονομικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας χαρακτηρίστηκε πετυχημένο.
Μια από τις σημαντικότερες, επίσης, συνεδριάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, του Eurogroup και του Ecofin για να καθορίσουν τις κατευθύνσεις στη δημοσιονομική πολιτική για τους επόμενους μήνες του έτους και το 2023. Από την απόφαση των διεθνών οργάνων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα και κατ’,επέκταση του προυπολογισμού. Μπορεί αυτό να μη σημαίνει και την ελάφρυνση του έτους, αλλά σίγουρα αποτελεί μια βαθιά ανάσα για την εθνική οικονομία.
Εν ευθέτω χρόνο θα αποφασιστεί και η εξαίρεση των ενεργειακών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος.
Αποφάσεις που όπως εκτιμάται και από τους Έλληνες οικονομικούς παράγοντες, θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της οικονομίας που βρίσκεται για μια ακόμη φορά υπό μεγάλη πίεση. Αξίζει να σημειωθεί πως το κρίσιμο μέγεθος για τη κυβέρνηση, είναι η υπόθεση της ενέργειας και της ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά. Η βενζίνη δεν πρόκειται να φθηνύνει ακόμη και αν μειωθεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου λόγω του εαρινού εξαμήνου.
Οι αποφάσεις της Ευρώπης είναι καθοριστικές. Αλλιώς η χώρα θα εισέλθει σε μακρά ύφεση με εκτίναξη του πληθωρισμού που θα συμπαρασύρει και τις πολιτικές εξελίξεις.
Το επόμενο δεκαήμερο θα κρίνει πολλά…