Με την
Σοφία Χύτου
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Γεωργιάδης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ώρα Οικονομίας” με τη Σοφία Χύτου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ενεργειακή κρίση και τις επιχειρήσεις, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις, την πανδημία και άλλα θέματα.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις επιχειρήσεις ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Δυστυχώς λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, έχουμε δει τις τιμές του αερίου και του πετρελαίου να εκτινάσσονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν τη Ρωσική εισβολή εχθρικά και αυξάνουν τις τιμές στην ενέργεια. Αυτό όπως φαίνεται ήδη και τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί δυστυχώς και τους επόμενους μήνες καθώς θα δούμε περισσότερες αυξήσεις στα τιμολόγια όσον αφορά του ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Οι επιχειρήσεις ήδη τους προηγούμενους μήνες λόγω του υψηλού κόστους του ενεργειακού είχαν κληθεί να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα. Δυστυχώς και λόγο της κρίσης στην Ουκρανία και από τη Ρωσικ΄ξ εισβολή, αυτό το φαινόμενο θα έχει μια παράταση που δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς θα διαρκέσει».
«Αρχικά, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ηγετών και μέσω του πρωθυπουργού αλλά και μέσω του υπουργού Ενέργειας για να ληφθούν μέτρα λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι πάρα πολύ σημαντική και θα την έλεγα και πάρα πολύ θετική όσον αφορά για τις εξελίξεις τις οποίες διανύουμε λόγω της Ουκρανικής κρίσης. Αναμφίβολα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει και τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά με τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου τις οποίες έχει ξεκινήσει και δημιουργεί τους τελευταίους μήνες. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει άμεσα μια απόφαση πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και είδαμε ότι αρχικώς την δέχθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Πρέπει να δοθούν ανάσες ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις και αυτό πρέπει να γίνει και με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους αλλά και με τη χρήση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσω εύκολου δανεισμού από τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο….» δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.
«Την κρίση του κορωνοϊού, την κρίση και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις τη διαχειρίστηκαν εκ του αποτελέσματος πάρα πολύ ορθά γιατί ούτε είδαμε τα λουκέτα τα οποία φανταζόμασταν ότι θα βλέπαμε, οι επιχειρήσεις σώθηκαν, το ποσοστό ανεργίας δεν αυξήθηκε και αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε με τέτοιο τρόπο επιδότησε τις θέσεις, επιδότησε μέσω των επιστρεπτέων τις επιχειρήσεις και άντεξαν. Είδαμε ότι το 2021 μια χρονιά covid ουσιαστικά, την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται όπως βλέπουμε με ποσοστό πάνω από το 8%, που είναι πολύ σημαντικό. Αν εξαιρέσουμε την Ουκρανική κρίση τα δεδομένα έδειχναν ότι και το 2022 θα διανύσουμε μια χρονιά ανάπτυξης σε πρώτο στάδιο πρόβλεψης να είναι πάνω του 5%…» σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.