Σε 36 ή 72 έντοκες άτοκες δόσεις θα μπορούν να ρυθμίζονται τα κορωνοχρέη των πληγέντων από την πανδημία εργοδοτών – επιχειρήσεων, καθώς οι οφειλές τους βεβαιώθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης από τον Φεβρουάριο 2020 (απαιτητά από 1η Μαρτίου 2020) έως και τον Ιούνιο 2021 (απαιτητά έως 31 Ιουλίου 2021).
Μετά την παράταση που δόθηκε η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
Ποιοι οι οφειλέτες εξαιρούνται
Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
- Δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και αφορούν τις περιόδους απασχόλησης από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021.
- Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο.
- Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης.
- Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.
- Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
- Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων.
- Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.
Εφόσον οι ασφαλισμένοι χάσουν τη ρύθμιση:
- Αναβιώνει ως άμεσα απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό χρέος των εργοδοτών εκτιμάται πως κυμαίνεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό προστίθεται στα χρέη των μη μισθωτών, τα οποία όπως αποκαλύπτει η 4η τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ είναι 1,7 δισ. ευρώ, και ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό της πανδημίας προς τα Ταμεία πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.