Η λειτουργία του Alpha Bank Factoring είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τον τραπεζικό δανεισμό. Με μικρότερη έμφαση στον ισολογισμό των προμηθευτών-εταιρειών και περισσότερο έμφαση στην αξιολόγηση της φερεγγυότητας των αγοραστών τους και των μεταξύ τους επί πιστώσει εμπορικών όρων συναλλαγής, η εταιρεία factoring διαμορφώνει το πλαίσιο συνεργασίας με τον πελάτη.
Όπως εξηγούν στελέχη της εταιρείας Alpha Bank Factoring (ABC Factors), η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην συγκεκριμένη υπηρεσία κεφαλαίου κίνησης είναι ευκολότερη, καθώς χρηματοδοτούνται με βάση τις επί πιστώσει εμπορικές τους συναλλαγές, αντί για εμπράγματες εξασφαλίσεις που συνήθως καλύπτουν τα τραπεζικά δάνεια.
Προστασία από τον πληθωρισμό
Στην παρούσα συγκυρία του ανοδικού οικονομικού κύκλου που συνυπάρχει με την αύξηση στο κόστος της ενέργειας, στις τιμές των πρώτων υλών και στα έξοδα των μεταφορών, το factoring, μπορεί να λειτουργήσει ως λύση για τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, αλλά, όπως προσθέτουν τα στελέχη της Alpha Bank, και μοχλός για την υγιή ανάπτυξη των επιχειρήσεων στους εξής άξονες:
– Υποστηρίζοντας μέσω της προεξόφλησης των απαιτήσεων την αυξανόμενη σε αξία τιμολόγηση.
– Παρέχοντας τη δυνατότητα ευέλικτων όρων πληρωμής των αγορών, μέσω της προεξόφλησης των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές της εταιρείας (reverse factoring).
– Διασφαλίζοντας τη ρευστότητα της επιχείρησης, τόσο μέσω της διαχείρισης όσο και της κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου των εισπρακτέων απαιτήσεων.
Το factoring υποστηρίζει διαχρονικά την ανάγκη για ρευστότητα στο συναλλακτικό κύκλωμα των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της προεξόφλησης των εμπορικών τους απαιτήσεων ακόμα και στις περιόδους κρίσης. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όπως η διαχείριση και η είσπραξη των απαιτήσεων καθώς και η κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου των αγοραστών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
H στρατηγική της Alpha Bank
Στα πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου, η ABC Factors εξελίσσει την τεχνολογική της υποδομή επιτυγχάνοντας την αμεσότητα στην ανταλλαγή και επεξεργασία δεδομένων, αυτοματοποιώντας περαιτέρω τις συναλλαγές με τους πελάτες αλλά και τους αγοραστές αυτών. Με αυτό τον τρόπο, προσφέρει τη δυνατότητα της πληροφόρησης επί των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας περαιτέρω την εμπειρία του πελάτη. Η στρατηγική του Ομίλου μέσω της θυγατρικής εταιρείας ABC Factors θέτει στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών με ευέλικτες και καινοτόμες λύσεις. Η εταιρεία παρακολουθεί τη διεθνή αγορά και υιοθετεί την εξέλιξη των υπηρεσιών του factoring σε συνδυασμό με τα τεχνολογικά εργαλεία στην αγορά της διαχείρισης και χρηματοδότησης των εμπορικών απαιτήσεων.
Οι τάσεις και η αγορά του factoring
Η αγορά του factoring, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες επηρεάστηκε κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης, καθώς ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις των επιχειρήσεων-πελατών προς αγοραστές τους στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, οι οποίες μειώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το 97% του κύκλου εργασιών της αγοράς πραγματοποιείται από τις θυγατρικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Factoring, το α’ εξάμηνο 2021 παρατηρήθηκε σημαντική ανάπτυξη 14,8% λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων και της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με στελέχη της Alpha Bank Factoring, η διοχέτευση ρευστότητας χαμηλού κόστους από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω του τραπεζικού συστήματος καθώς και άλλων έμμεσων μέτρων στήριξης συνετέλεσαν στη μείωση της χρήσης των υπηρεσιών Factoring και κατ’ επέκταση επηρεάστηκε και το ενεργητικό των εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος εργασιών της ελληνικής αγοράς παρουσίασε το 2020 μείωση κατά 4% (χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή -5,4%) σε 14,43 δισ. ευρώ, καθώς επίσης χαμηλότερα του ποσοστού (8,9%) μείωσης του ΑΕΠ. Η ηπιότερη του ΑΕΠ επιβράδυνση είχε ως συνέπεια τη βελτίωση του δείκτη διείσδυσης του Factoring ως ποσοστό στο ΑΕΠ από 8% σε 8,3% απέχοντας εντούτοις από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που βρίσκεται στα επίπεδα του 11-11,5%.