Η Παρασκευή δεν ήταν μια κακή ημέρα για την Κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας έχουν το καθημερινό άγχος αν θα εμφανιστεί κάποια νέα παράμετρος στη δύσκολη οικονομική εξίσωση που έχουν να λύσουν.
Αντιθέτως, άκουσαν κάποια «καλά νέα» από την ΕΛΣΤΑΤ, τα προσωρινά στοιχεία της οποίας, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έδειξαν ότι το Α.Ε.Π. της χώρας το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται στο 8,3%.
Ανάκαμψη μεν, αλλά…
Μπορεί η ακρίβεια να ροκανίζει τα όποια θετικά μέτρα της κυβέρνησης και κάθε παρόμοια «καλή είδηση» να μην τη συμμερίζονται όλοι οι πολίτες. Πλην όμως, κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει –και με βάση τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ- ότι «η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά το 2021, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020».
Στην Κυβέρνηση, λένε ότι «η οικονομική ανάκαμψη ξεπέρασε όλες τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη», δηλώνοντας αισιόδοξοι καθώς διαπιστώνουν ότι «η ανάκαμψη αυτή εδράζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών». Υπάρχουν δε εκτιμήσεις ότι «οι επενδύσεις θα παρουσιάσουν τη 2η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, ενώ οι εξαγωγές διαμορφώνονται ήδη σε ιστορικά υψηλό επίπεδο».
«Συνεχίζεται η στήριξη»
Σε όλα τα μήκη και πλάτη οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, προς όφελος όλων -και πρωτίστως της νέας γενιάς- καθώς και για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων».
O Βαγγέλης Παπαδημητρίου και το pagenews.gr σας έχουν ενημερώσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα να αλλάξει το παρόν μείγμα της οικονομίας. Και μάλιστα οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και περιθώρια θέλει να παρουσιάσει ένα σχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να μονιμοποιήσουν τις μειώσεις φόρων, εισφορών και ΦΠΑ που εφαρμόζονται τώρα λόγω πανδημίας.
Σχέδιο 7 σημείων
Από την άλλη όμως η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα σχέδιο επτά βημάτων με στόχο να υψώσει ασπίδα προστασίας των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις.
Βήμα 1-ενεργειακή κρίση: Από το Σεπτέμβριο του 2021, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα σύννεφα της ενεργειακής κρίσης εφαρμόστηκαν μέτρα στήριξης των καταναλωτών με την κάλυψη σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, μέχρι τώρα, πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Βήμα 2- αύξηση μισθών: Έγινε αρχές του χρόνου η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ όπως επανειλημμένως έχει πει ο Πρωθυπουργός αρχές Μαΐου θα γίνει η δεύτερη «γενναία αύξηση». Οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, τα κυβερνητικά στελέχη δεν τοποθετούνται για το ποιος θα είναι ο νέος κατώτατος μισθός από 1ης Μαΐου. Η λογική λέει ότι αυτό το ποσό θα είναι γύρω στα 700 ευρώ.
Βήμα 3-στοχευμένες παρεμβάσεις: Οριζόντια μέτρα πλέον δεν πρόκειται να ξαναυπάρξουν-τουλάχιστον με τα τωρινά (οικονομικά) δεδομένα. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε και υπέδειξε, εφεξής οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες και να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι Πολίτες. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, θα έχει ανακοινωθεί το πλέγμα των παρεμβάσεων.
Βήμα 4-ΕΝΦΙΑ: Αναμένεται να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα οδηγήσει σε μεοσοσταθμική ,μείωση φόρου 34% φέτος σε σχέση με το 20218.
Βήμα 5-πρωτη κατοικία: παγώνει η διαδικασία πλειστηριασμών 3000 ακινήτων και προωθείται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών. Προβλέπεται κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.
Βήμα 6-ενίσχυση νέων: Σχεδιάζεται μια νέα παρέμβαση, η οποία επίσης θα είναι στοχευμένη και θα αφορά, πρωτίστως, τους νέους. Καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για συνολικά φθηνότερη στέγη.
Βήμα 7-κοινή δράση: Προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Με ελληνική πρωτοβουλία -σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού- ξεκίνησε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.
Περιμένοντας την Ευρώπη
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έχει στο μυαλό της δυο «στρατηγικής» σημασίας κινήσεις: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (και για να μπορεί να δανείζεται πιο φθηνά), αλλά και μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Αυτή η κοινή απάντηση θα μπορούσε επίσης να είχε δυο άμεσες εκδοχές: κοινό ταμείο και επέκταση της χαλάρωσης του δημοσιονομικού κανόνα χρέους για –τουλάχιστον- άλλον έναν χρόνο. Κι αυτή η απάντηση είναι η άμεση και βραχυπρόθεσμη. Διότι πάντα είναι στο τραπέζι, τόσο η μεσοπρόθεσμη (μαζική αγορά αερίου για καλύτερη τιμή) και η μακροπρόθεσμη πρόταση (η εκπόνηση ενός βιώσιμου πλάνου ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης).