Ο διάλογος για την κλιματική κρίση είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς βιώνουμε τις επιπτώσεις της σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και σε κάθε πλευρά της πόλης μας.
Κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παίζει πλέον η εκπαίδευση που θα μπορέσει να συμβάλλει στην αλλαγή της υπάρχουσας νοοτροπίας των μεγαλύτερων ατόμων, αλλά κυρίως να θέσει ισχυρά θεμέλια στον καθορισμό της συμπεριφοράς των νεότερων ηλικιών.
Σχεδιάζουμε δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την εκπαίδευση των δημοτών στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.
Οι μαθητές θα ανακυκλώσουν μέσα στην τάξη, θα εκπαιδευτούν αξιοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό υλικό και θα αποκτήσουν γνώση για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μέσα από συμμετοχικά και διαδραστικά εργαστήρια θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης, που θα μας βοηθήσει τελικά να αναγνωρίσουμε πόσα μπορούμε να πράξουμε ατομικά και συλλογικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Βέβαια από μόνη της η εκπαίδευση των πολιτών δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η Κλιματική Κρίση. Χρειάζονται επείγουσες πολιτικές αποφάσεις για να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, για την προστασία των δασών, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πρώτα απ’ όλα με εφαρμογές ΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, γυμναστήρια κ.ο.κ. Όταν βλέπουμε φωτοβολταϊκά σε σχολεία της Αγγλίας και της Φινλανδίας, ας αναρωτηθούμε πόσα σχολεία έχουν φωτοβολταϊκά στη Νέα Σμύρνη για να κατανοήσουμε το μέγεθος της πολιτικής ευθύνης κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών στη χώρα μας και την πόλη μας.
Υπάρχουν κάποιες τοπικές παρεμβάσεις οι οποίες μας βοηθάνε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα ότι ίσως και καταφέρουμε να συμβάλλουμε σε ένα πιο «πράσινο» μέλλον.
Τα πάρκα τσέπης, οι πράσινες ταράτσες, η εγκατάσταση δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων είναι μερικά μόνο παραδείγματα μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας που δημιουργεί τις συνθήκες για την ταχύτερη προσέγγιση στην κλιματική ουδετερότητα.
Του Γιώργου Κρικρή, Αντιδημάρχου Νέας Σμύρνης – https://www.giorgoskrikris.gr/