Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι τιμές των μεταλλευμάτων, αποτιμώντας τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκαν οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης προς τη Ρωσία και αντίστροφα, καθώς η Ρωσία είναι από τις ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου μεταξύ άλλων στο παλλάδια, κρίσιμο υλικό για τους καταλύτες αυτοκινήτων, έχοντας πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκαν 1,6% ή 30,70 δολάρια στα 1.966,60 δολάρια ανά ουγγιά. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ενισχύθηκαν 3,5%. Τα συμβόλαια του παλλάδιου, παράδοσης Ιουνίου, βρέθηκαν κοντά σε ιστορικό υψηλό, ενισχυόμενα κατά 8,56% στα 2.962 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια του χαλκού, παράδοσης Μαΐου, έφτασαν σε ιστορικό υψηλό, στα 4,338 δολάρια ανά λίβρα, με άνοδο 3,3%.
Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τιμή του αερίου εκτοξεύθηκε στα 208 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), σημειώνοντας άνοδο 29% σε σχέση με χθες. Η εκτόξευση του φυσικού αερίου συντήρησε σε υψηλά επίπεδα τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. Η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα για την επόμενη ημέρα, διαμορφώθηκε στα 344,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες. Ελλάδα και Ιταλία εξακολουθούν να είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη χονδρική τιμή του ρεύματος.
Σε ότι αφορά στο ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο μείγμα, σχεδόν στο 52%, η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής είναι αυξημένη στο 17,22% και οι ΑΠΕ στο 13,58%.