Σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη μαζική εκροή κεφαλαίων από τις ρωσικές τράπεζες προς το εξωτερικό, και εν μέσω των πολύ αυστηρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έθεσε ανώτατο όριο ποσού χρημάτων που μπορούν να μεταβιβάσουν Ρώσοι σε οικογένειες και συγγενείς στο εξωτερικό σε 5.000 δολάρια το μήνα.
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο την ρωσική εφημερίδα Kommersant, η οποία δημοσίευσε τη σχετική επιστολή της ρυθμιστικής αρχής.
Οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τις εκροές κεφαλαίων εν μέσω των εις βάρος της Μόσχας κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ήδη η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιβάλει προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες στα ανταλλακτήρια και πριν από λίγες ημέρες προεδρικό διάταγμα απαγόρευσε τη ρευστοποίηση assets από ξένους επενδυτές.
Ανακοίνωσε τη δρομολόγηση προσωρινής απαγόρευσης προς τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα assets τους στην εγχώρια αγορά
Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε τη δρομολόγηση προσωρινής απαγόρευσης προς τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα assets τους στην εγχώρια αγορά.
«Στις τωρινές συνθήκες των κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να λάβουν αποφάσεις όχι με βάση οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λάβουν αποφάσεις υπό πολιτική πίεση» σχολίασε χαρακτηριστικά, υπονοώντας πως οι ξένες εταιρείες οδηγούνται στην απόφαση αυτή για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και όχι διότι θέλουν πραγματικά να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά. Όπως επεσήμανε, λοιπόν, προκειμένου να διευκολυνθούν(!) οι επιχειρήσεις να λάβουν καλά πληροφορημένες αποφάσεις, διαμορφώνεται ένα προεδρικό διάταγμα για το προσωρινό πάγωμα των πωλήσεων ρωσικών assets.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί τις ξένες επιχειρήσεις ως εν δυνάμει συνέταιρους… και είναι ανοιχτή στο διάλογο με εποικοδομητικούς επενδυτές» τόνισε χαρακτηριστικά, κρατώντας έτσι ανοιχτό την πόρτα για την μελλοντική επιστροφή τους.
Όποιος μείνει… θα κερδίσει
«Ελπίζουμε πως όσοι επένδυσαν στη χώρα μας, θα συνεχίσουν να εργάζονται εδώ περαιτέρω» υποστήριξε εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πίεση των κυρώσεων σταδιακά θα καταλαγιάσει και πως όσοι επενδυτές δεν αποσυρθούν από τη χώρα, αρνούμενοι να ενδώσουν στις πολιτικές πιέσεις, τελικά θα βγουν κερδισμένοι.