Nέα της αγοράς

Από τον όμιλο Κοπελούζου η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

Στα 3,5 δις. ευρώ η επένδυση για τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας ισχύος 3 GW στη χώρα μας και την Ε.Ε. Στα 954 χλμ. το καλώδιο.

Το project της εταιρείας ΕΛΙΚΑ Α.Ε. του ομίλου Κοπελούζου υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Ελλάδας για τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών.

Αυτό έκανε γνωστό χθες ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος μετά την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ. Οι αδειοδοτικές και άλλες διοικητικές διαδικασίες του mega project μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας θα επισπευστούν, σύμφωνα με τον μέτοχο του ομίλου, λόγω και των ανατροπών που προκαλούν οι εξελίξεις του Ουκρανικού στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Οι ΑΠΕ της Αιγύπτου

Ο κ. Κοπελούζος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, σημείωσε επίσης ότι «το υποβρύχιο διπλό καλώδιο θα ακολουθήσει διαδρομή 954 χλμ από την περιοχή El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη παρακάμπτοντας την ΑΟΖ της Λιβύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή». Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 3,569 δις. ευρώ και η μεταφορική ικανότητα των καλωδίων ανέρχεται στα 3 GW.

Το έργο, που έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση ως έργο στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. (PCI), εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να ηλεκτριστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2026 και θα μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από συστήματα ΑΠΕ της Αιγύπτου. Πρόκειται για αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 61 GW που θα έχουν αναπτυχθεί μέχρι το 2035.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοπελούζο «η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, βασίζεται σε ιδέα της εταιρείας ΕΛΙΚΑ το 2008 που είχε παρουσιαστεί στην τότε αιγυπτιακή κυβέρνηση με σκοπό την εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα. Μεσολάβησε η μουσουλμανική επανάσταση με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συζητήσεις και τελικά το project επανήλθε στο τραπέζι αλλά με στόχο την εισαγωγής ρεύματος από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.».

Φθηνή «πράσινη» ενέργεια

Το έργο συμβάλλει στην επίτευξη του Green Deal που έθεσαν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων, με τον επιχειρηματία να τονίζει πως «πλέον η κατανάλωση της αιγυπτιακής αγοράς καλύπτεται από μονάδες φυσικού αερίου και άρα υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής φθηνής καθαρής ενέργειας». Ο ίδιος σημείωσε και το οικονομικό όφελος για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές καταναλώσεις καθώς οι δημοπρασίες στην αγορά της Αιγύπτου δίνουν τιμές ενίσχυσης των ΑΠΕ 17 ευρώ/MWh όταν οι αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ έκλεισαν πέρυσι με τιμές 37 ευρώ/MWh.

Από τα 3 GW που θα φτάνουν στη χώρα μας ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας 1 GW θα συνεχίζουν προς τα δίκτυα της Ε.Ε., οι εγχώριες βιομηχανίες θα έχουν στη διάθεση τους 1 GW και το υπόλοιπο 1 GW θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, με την πλειονότητα των ποσοτήτων του να οδεύει επίσης εκτός της χώρας μας.

Επενδυτές και χρηματοδότηση

Τον σχεδιασμό του τεχνικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης τρέχουν ο ΑΔΜΗΕ και ο EETC, οι δύο Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο χωρών, ενώ ο κ. Κοπελούζος ερωτηθείς σχετικώς για το αν στο project θα συμμετάσχουν μετοχικά και οι δύο Διαχειριστές, απάντησα θετικά προσθέτοντας πως το έργο είναι ανοικτό και σε άλλους επενδυτές.

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα χρηματοδοτηθεί, όπως ανέφερε ο κ. Κοπελούζος από ομάδα ελληνικών τραπεζών, ενώ θετική ήταν η αποδοχή της χρηματοδότησης και από την ΕΤΕπ.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα

Ο όμιλος Κοπελούζου κινείται δυναμικά και στο νέο μέτωπο των ενεργειακών επενδύσεων στη χώρα μας αυτών των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΛΙΚΑ Ιωάννης Καρύδας έκανε γνωστό πως ο όμιλος διαθέτει εδώ και χρόνια άδειες για θαλάσσια αιολικά πάρκα σταθερής βάσης ισχύος 216 MW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Η ισχύς αυτή θα αναβαθμιστεί σε 300 MW. Επιπλέον οι συγκεκριμένες άδειες συνενώνονται με εκείνες της RF Energy ισχύος 500 MW υπεράκτια της Λήμνου σε μία κοινή εταιρεία την «ΑΙΟΛΙΚΑ ΑΙΓΑΙΟΥ» με τις δύο εταιρείες να χτίζουν ισχυρή θέση στον νέο τομέα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο