Οικονομία

Ρωσία Ουκρανία: Ο ενεργειακός κολοσσός Lukoil ζητά τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσία Ουκρανία: Ο ενεργειακός κολοσσός Lukoil έστειλε μήνυμα για άμεση αναστολή των ενόπλων συγκρούσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο ενεργειακός κολοσσός Lukoil έστειλε μήνυμα για άμεση αναστολή των ενόπλων συγκρούσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σε ανακοίνωση της εταιρείας, σημειώνεται πως το Δ.Σ. της Lukoil υποστηρίζει « την άμεση παύση των ενόπλων συγκρούσεων και την άμεση στήριξη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού».

Η Lukoil είναι η πρώτη μεγάλου μεγέθους επιχείρησης της Ρωσίας που ζητά από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναθεωρήσει τη στάση του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κίνηση έρχεται καθώς κορυφώνεται ο αντίκτυπος που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης στις μεγάλες επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Fitch και Moody’s υποβαθμίζουν τη Ρωσία σε «junk»

Κατά έξι βαθμίδες υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας και πλέον βρίσκεται στην κατηγορία «junk», από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody’s. Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης εκτίμησαν πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσίας να  εξυπηρετήσει το χρέος της και πως θα αποδυναμώσουν την οικονομία της.

H Moody’s ανέφερε πως υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ρωσίας σε “Β3” από “Baa3” επικαλούμενη τις σοβαρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει χώρες της Δύσης στη Ρωσία, ενώ σημειώνει πως η αξιολόγηση παραμένει υπό εξέταση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Η Fitch, που υποβαθμίζει την αξιολόγηση σε “Β” από “ΒΒΒ” και θέτει την αξιολόγηση σε “rating watch negative”, αναφέρει ως βασικούς «οδηγούς» για την απόφασή της:

  • το σοβαρό σοκ στα πιστωτικά θεμελιώδη από τις διεθνείς κυρώσεις
  • την ταχύτατη αυστηροποίηση των κυρώσεων, που θα  μπορούσε να καταστήσει μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεματικών άχρηστα για παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος.
  • την αύξηση της απροθυμίας της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος της λόγω των κυρώσεων
  • το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά του τραπεζικού τομέα
  • τα αυξημένα μακρο-χρηματοοικονομικά ρίσκα λόγω των κυρώσεων και την απότομη υποτίμηση του ρουβλιού που μπορεί να αυξήσουν μια ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης εγχώρια και να οδηγήσουν σε εκροές καταθέσεων και δολαριοποίηση
  • την αρνητική επίπτωση που θα έχει το σοκ στην εγχώρια εμπιστοσύνη και η σύσφιξη πολιτικής στη βραχυπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα
  • τα πολιτικά και γεωπολιτικά ρίσκα και αβεβαιότητες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.